AFAD gönüllüleri maaş alıyor mu?

AFAD gönüllülerinin yaptıkları görev karşılığında maaş veya ücret alıp almadıkları son günlerin en çok merak edilen konuları arasında yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
AFAD gönüllüleri maaş alıyor mu?

AFAD gönüllüleri maaş alıyor mu, yaptıkları görevler karşılığında kurumdan herhangi bir ücret veya maddi kazanç sağlıyorlar mı soruları deprem sonrasında merakla sorulmaya başlandı. Başta Kahramanmaraş olmak üzere Türkiye'nin 10 ilinde, 107 ilçesinde ve 5 binin üzerinde mahalle ve köyünde arama kurtarma çalışmalarına katılan AFAD gönüllüleri binlerce insanın hayatını kurtardı. Peki, AFAD gönüllüleri maaş alıyor mu?

AFAD GÖNÜLLÜLERİ MAAŞ ALIYOR MU?

15 yaşını doldurmuş ve TC Vatandaşı olan herkes temel afad gönüllüsü olabilir. Destek AFAD Gönüllüsü eğitimlerine katılabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. AFAD gönülülleri, tamamıyla kendi isteği doğrultusunda, dayanışma ve yardımlaşma amacıyla bireysel çıkarlarını gözetmeksizin hiçbir maddi beklentisi olmadan sadece topluma faydalı olmak arzusuyla fiziksel gücünü, zamanını, bilgi birikimini, yeteneğini ve deneyimini kullanarak afet ve acil durum öncesinde, sırasında ve sonrasında toplum hizmeti çalışmalarına katkı sağlayan kişilerdir. Buradaki tanımdan da anlaşılacağı üzere, AFAD bünyesinde görev yapan insanlar hiçbir maddi beklenti içerisinde değildir. "Gönüllü" sınıfında çalışanların tamamı ücretsiz çalışır.

AFAD ÇALIŞANI İLE GÖNÜLLÜSÜ AYRIDIR

AFAD'da kurumsal yapı altında kadrolu çalışan insanlar maaşlı çalışıyor. AFAD gönüllüler ise hayatlarının sadece belli bir zaman diliminde burada faaliyet gösterir. Ancak AFAD gönüllüleri hiçbir şekilde AFAD çalışanlarına alternatif ya da tehdit değildir. Daima iki taraf birbirine katkıda bulunarak tamamlayıcı özellikleriyle birbirinin gücünü ve değerini arttırıcı çalışmalarda bulunur.

AFAD GÖNÜLLÜLÜK SİSTEMİ NE YAPAR?

Toplumda afetlere hazırlık ve gönüllülük bilincinin yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak. Bu amaçla başvuru yapmış Temel AFAD Gönüllülerinin afet öncesi, sırası ve sonrasında doğru davranışlar ve alması gereken tedbirler konusunda gönüllülük sisteminden aldıkları uzaktan eğitimlerle farkındalık kazanması ve bilgi sahibi olması ile bu farkındalığı çevresinde yaygınlaştırmasını sağlamak.

Destek AFAD Gönüllüsü olmayı talep eden gönüllülerimizin İl Müdürlüklerimizce düzenlenecek faaliyet, eğitim ve tatbikatlarla yetkinliklerini artırmak. AFAD ve gönüllülerinin katkılarıyla afetlerin getireceği maddi ve manevi zararı en aza indirmek ve toplumu afet ve acil durumlara karşı daha dirençli hale getirmek. Afet ve acil durumlardan etkilenmiş topluluklara daha etkin bir hizmet sağlamak.

AFAD GÖNÜLLÜLERİ ÜÇ GRUBA AYRILIR

Temel gönüllüler: AFAD Gönüllüsünün kim olduğu ve AFAD Gönüllüsüne neden ihtiyaç duyulduğunun farkındalığına sahip, afetlerle ilgili temel kavramları bilen, yangın, tahliye ve ilk yardım konularında ön bilgi sahibi olarak farkındalık kazanmış, AFAD Gönüllülük sistemi uzaktan eğitimlerini tamamlamış gönüllülerdir. Tüm AFAD Gönüllüleri Temel AFAD Gönüllüsü olabilir.

Destek gönüllüleri: Arama ve kurtarma, sosyal yardım, yangın, ilkyardım gibi konularda, afet ve acil durum hallerinde profesyonel ekiplere destek olabilecek bilgi ve beceriye sahip, destek olmak istediği alanla ilgili İl Müdürlüklerimizce düzenlenen yüz yüze eğitimleri başarı ile tamamlamış ya da o alanda geçerli bir eğitimi olduğunu belgeleyebilen gönüllülerdir. 18 yaşını doldurmuş gönüllüler Destek AFAD Gönüllüsü eğitimlerine katılabilecektir.

Uzman gönüllüler: AFAD Gönüllüsü olmuş ve kendi alanlarında (haberleşme, psikiyatri, tercüme, vb) kariyer sahibi, uygun zaman dilimlerinde gönüllü katkı sunabileceğini belirten gönüllülerdir. 18 yaşını doldurmuş gönüllüler Uzman AFAD Gönüllüsü olabilecektir.

Yorumlar