Af yasasında son dakika: Açıklama geldi

Son Dakika: AK Parti Grup Başkanvekili Muş, af yasası konusunda yeni bir açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Af yasasında son dakika: Açıklama geldi

Kamuoyunda af yasası olarak bilinen infaz düzenlemesi konusunda yeni bir son dakika açıklaması geldi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Muş, infaz düzenlemesiyle ilgili 3. Yargı Paketi içinde infaz düzenlemesinin bulunduğu müjdesini verdi.

Muş, bu yasanın önümüzdeki hafta bütün partiler ile istişare edilerek Meclis'e getirileceğini söyledi.

İnfaz düzenlemesiyle ilgili açıklamada Muş, ""(İnfaz düzenlemesi) Mecliste önümüzdeki hafta diğer siyasi parti gruplarıyla görüşmeler yapacağız. Onlarla görüştükten sonra teklifimizi nihai hale getirip Meclis Başkanlığına sunacağız." dedi.

AF YASASI VEYA İNFAZ DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSIYOR?

Öte yandan Cumhurbşakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın koronavirüs ile mücadele kapsamında cezaevlerindeki yükün hafifletilmesi için acilen bir düzenleme yapılması talimatı verdiği belirtiliyor. Yapılacak düzenlemenin özellikle Cinsel istismar suçu işleyenler, kasten cinayet işleyenler, uyuşrutucu ticareti yapanlar, örgüt suçlarından mahkum edilenler ve terör örgütü üyeliğinden mahkumiyet alanları kapsamayağı belirtiliyor.

İNFAZ DÜZENLEMESİ PAKETİNDE NELER VAR?

Önümüzdeki hafta TBMM'ye gelmesi beklenen infaz düzenlemesinin, infazı 2/3 (yüzde 67) yerine 1/2 (yüzde 50) olarak uygulanacak. Cezaevinde kalınacak sürenin 5’te 1’i denetimli serbestlikte geçirebilecek. Doğum yapan bir kadın, doğumun üzerinden 1.5 yıl geçmeden cezaevine konulamayacak. 70 yaşın üzerindekiler 2 yıl ve altındaki cezalarını, 75 yaşın üzerindekiler ise 4 yıl ve altında kalan cezalarını konutta çekecek. Bir ay hapis cezası alan kişi bile cezaevine girecek, cezasını çekecek.

Mevcut sistemde 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılanların cezalarını hafta sonu ya da gece çekmesine olanak var. Ancak 1 yıllık denetim süresi nedeniyle 6 ay ceza alanlar hiç cezaevine girmediği için bu sistem işletilemiyor. Taslakta 6 aylık süre 1 yıla çıkarılıyor. Taksirle işlenen bir suç kapsamında verilen cezalarda ise bu süre 2 yıl olarak belirlenecek. Bu sürenin altında ceza alanlar talepleri halinde cezalarının infazını hafta sonu ya da geceleri cezaevinde girerek çekebilecek.

Yorumlar