Adviye Hulusi kimdir?

Adviye Hulusi adı çok da duyulmayan Türk kadın ressamlardan biridir. Son olarak iki binli yıllarda çekilen 7 Numara dizisinde adından söz edilmişti.

Google Haberlere Abone ol
Adviye Hulusi kimdir?

Adviye Hulusi Türk ressamlık tarihinde kadın olarak yer almış nadir isimlerden biridir. Çok istemesine rağmen adı hiç duyulmadığı belirtilen Adviye Hulusi'nin eserlerinin esrarengiz olduğu söylenir. Son olarak iki binli yılların başlarında çekilen 7 Numara isimli dizide kendisinden sık sık söz edilirdi. İşte Adviye Hulusi hakkında merak edilen bilgilerden bazıları:

Türkiye tarihinde Aliye Berger, Şükriye Dikmen, Nazlı Ecevit, Müfide Kadri, Mihri Müşfik,  Sabiha Bozcali, Melek Ziya, Hale Asaf, Emine Fuat ve  Fahrünnisa Hanım Zeid gibi kadın ressamların olduğu bilinir. Ancak Adviye Hulusi hakkında hemen hemen hiçbir tarihi kaynakta bilgi bulunmaz. 

1900'lü yılların başlarında yaşadığı tahmin edilen Hulusi'nin eserleriyle çok ünlü olmak istemesine rağmen ünlü olamadığı bilinir. Kamuoyunda çok fazla bilinen eseri de yok. 

7 Numara dizisinde, Hulusi'nin eserlerinin bulunduğu ev onun adına müzeye çevrilir. Ancak bu bir dizide geçtiği için pekçok kimse aslında Adviye Hulusi isminde bir ressamın olmadığını, sadece dizinin kurgusunda yer alan hayali bir karakter olduğunu düşünür. 

Adviye Hulusi'nin yaşadığı dönemde kendini kadın ressam olarak kabul ettiremeyeceğini bildiği için erkek gibi giyindiği, resimlerini de "A. Hulusi" şeklinde imzaladığı belirtiliyor.

Adviye Hulusi kimdir?
Adviye Hulusi

7 Numara dizisinde Adviye Hulusi ile alakalı sahneler şöyle: 

Yorumlar