Adnan Oktar davasında son durum: Yargıtay Başsavcısı cezalara onay istedi

Adnan Oktar ve suç örgütü üyelerinin Yargıtay'daki davasında başsavcı mütalaasını verdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, yerel mahkeme tarafından verilen cezaların onanmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol
Adnan Oktar davasında son durum

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 16 Kasım 2022'de verilen ve 215 sanıklı Adnan Oktar organize suç örgütü davasında önemli kararlar içeren hükmün onanmasını talep etti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, bu kararı hukuka uygun bulmuştu. Başsavcılık, dosya üzerindeki incelemesini tamamlayarak, Yargıtay 1. Ceza Dairesine tebliğname gönderdi. Bu tebliğnamede, Adnan Oktar ve 14 sanık hakkında verilen 8 bin 658'er yıl hapis cezalarının yanı sıra diğer sanıklara yönelik hükümlerin de onaylanması istendi. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, temyiz incelemesini tamamladıktan sonra davaya ilişkin nihai kararı verecek.

DAVANIN GEÇMİŞİ VE MAHKEME KARARLARI

Adnan Oktar ve suç örgütüne yönelik olarak İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, 72'si tutuklu toplam 215 sanık hakkında karar vermişti. Sanık Adnan Oktar, "örgüt yöneticiliği", "cinsel istismar", "eğitim hakkının engellenmesi", "eziyet", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" ve "kişisel verilerin kaydedilmesi" gibi suçlardan 891 yıl hapse mahkum edilmişti. Yönetici konumunda olması sebebiyle diğer sanıkların suçlarından da sorumlu tutulan Oktar, toplamda 8 bin 658 yıl hapse mahkum edilmişti.

Mahkeme, örgüt elebaşları olarak değerlendirilen Alev Babuna, Aylin Atmaca, Ayşegül Hüma Babuna, Bora Yıldız, Ulviye Didem Ürer, Yeliz Sucu, Merve Büyükbayrak, Sinem Hacer Tezyapar, Tarkan Yavaş, Halil Hilmi Müftüoğlu, İbrahim Tuncer, Mehmet Noyan Orcan ve Fatma Ceyda Ertüzün'ü de benzer suçlardan 8 bin 658'er yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Öte yandan, 106 sanığa "örgüt üyeliği" suçundan 4 yıl 6'şar ay, 8 sanığa "örgüte üye olmamakla birlikte yardım" suçundan 3'er yıl hapis cezası verilmişti.

MAHKEMENİN DİĞER KARARLARI VE İSTİNAF SÜRECİ

Mahkeme ayrıca, etkin pişmanlık hükümleri uygulanan 16 sanığa çeşitli hapis cezaları vermiş, 67 sanığı ise değişen sürelerde hapis cezalarına çarptırmıştı. Sanık Mert Sucu'ya "örgüt üyeliği", "cinsel istismar", "cinsel saldırı", "görevini yaptırmamak için direnme" ve iki polis memuruna karşı "öldürmeye teşebbüs" suçlarından 152 yıl 5 ay hapis cezası verilmişti. Üç sanığın dosyası ise ayrı olarak değerlendirilmişti.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinin kararının ardından, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, bu kararı hukuka uygun bulmuş ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan inceleme sonucunda Yargıtay 1. Ceza Dairesine tebliğname gönderilmişti.

YARGITAY'IN NİHAİ KARARI BEKLENİYOR

Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin, başsavcılığın tebliğnamesi üzerine yapacağı değerlendirme ve verilecek nihai karar, davada önemli bir aşama teşkil ediyor. Daire, temyiz incelemesini tamamladıktan sonra Adnan Oktar ve diğer sanıkların cezaları ile ilgili son kararı verecek. Bu süreç, davaya son şeklini verecek ve kararların kesinleşip kesinleşmeyeceğini belirleyecek.

Yorumlar