Adil İş ve Büyüme Sosyal Zirvesi

- AB Konseyi Başkanı Tusk: - " (Brexit müzakereleri) Vatandaşlık hakları konusunda iyi ilerleme sağlandı, İrlanda ve mali uzlaşı üzerinde de daha fazla ilerleme kaydetmemiz gerekiyor" - AB Komisyonu Başkanı Juncker : - "Zirvede, AB'nin sosyal konularıyla ilgili 20 genel prensip üzerinde uzlaşı sağladık"

Google Haberlere Abone ol
Adil İş ve Büyüme Sosyal Zirvesi

GÖTEBURG (AA) - Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Brexit müzakerelerinin ikinci aşamasına geçmek için mali taahhütler ve İrlanda sınırı konularında daha fazla ilerleme sağlanması gerektiğini söyledi.

Tusk, AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla İsveç'in Göteborg şehrinde düzenlenen "Adil İş ve Büyüme Sosyal Zirvesi"nin kapanışında konuştu.

Brexit müzakerelerinde Aralık ayında ikinci aşamaya geçmeye hazır olduklarını belirten Tusk, "Ancak bunu yapmak için İngiltere tarafının daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerekiyor. Vatandaşlık hakları konusunda iyi ilerleme sağlandı, İrlanda ve mali uzlaşı üzerinde de daha fazla ilerleme kaydetmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Tusk, İngiltere ile gelecekteki ticari ilişkileri ve geçiş süreçlerini görüşmeyi bu yıl bitmeden başlatabilmek için İngiltere'nin aralık ayının başına kadar süresi kaldığına dikkati çekerek, Theresa May ile bu konuları görüşmek üzere 24 Kasım'da Brüksel'de buluşacağını söyledi.

Söz konusu müzakerelerde bir kilitlenme yaşanmadığını vurgulayan Tusk, sürece AB ve İngiltere'nin iyi niyetli yaklaştığını ifade etti.

Zirvede, eğitim ve kültür konularında toplantılar gerçekleştirildiğini anlatan Tusk, üye ülkelerin Erasmus programının kapsamını geliştirmek ve AB çapında geçerli olacak öğrenci kartları çıkartılması gibi farklı fikirler sunduklarını belirtti.

- Sözleşmeli çalışan işçilere yönelik yeni düzenleme hazırlığı

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de "Zirvede, AB'nin sosyal konularıyla ilgili 20 genel prensip üzerinde uzlaşı sağladık." ifadesini kullandı.

Bir önceki Sosyal Zirve'nin 20 yıl önce düzenlendiğini anımsatan Juncker, AB Komisyonu'nun sosyal konularla ilgili şimdiye kadar 17 düzenleme teklifi hazırlamasına rağmen ancak 7’sinin gerekli onayları alarak yürürlüğe girdiğini anlattı.

AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosunu sosyal konularla ilgili düzenlemeler hakkındaki çalışmalarını hızlandırmaya çağıran Juncker, yakın zamanda AB içerisinde sözleşmeli çalışan işçilere yönelik yeni bir düzenleme hazırlayacaklarını söyledi.

Juncker, Erasmus eğitim programının güçlendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

- "AB düzgün çalışma koşullarına yeterince dikkat etmedi"

İsveç Başbakanı Stefan Löfven, "AB'nin ana önceliği insanların yaşam kalitelerini ve çalışma koşullarını geliştirmek olmalı." dedi.

Toplantılarda, iş piyasalarına erişimin güçlendirilmesi, istihdam, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve eğitim gibi konuların ele alındığını anlatan Löfven, "AB, uzun süre ticari sınırlamaları kaldırmak ve hareketliliği canlandırmak gibi küresel piyasalarda rekabetçi olmayı sağlayacak konulara odaklandı ancak iyi iş imkanlarına ve düzgün çalışma koşullarına yeterince dikkat etmedi. Bu durum artık değişmeli." diye konuştu.

Liderler, eğitim, cinsiyet eşitliği, fırsat eşitliği, istihdam desteği, adil çalışma koşulları gibi sosyal haklar konusunda 20 maddelik bir beyanname yayınladı.

Yorumlar