Adetliyken mezarlığa gidilir mi kabir ziyareti abdestsiz yapılır mı?

Adetliyken mezarlığa gidilir mi kabir ziyareti abdestsiz yapılır mı, yapılırsa günah mı?

Google Haberlere Abone ol
Adetliyken mezarlığa gidilir mi, abdestsiz ziyaret

Adetliyken mezarlığa gidilir mi, kabir ziyareti abdestsiz yapılır mı, abdestsiz veya adetliyken kabir ziyareti yapmak günah mı?

Dini ve milli günlerde ölmüş yakınlarını veya sevdiklerini ziyaret etmek isteyen Müslümanların yer yer kafasına çeşitli soru işaretleri takılıyor.

Adetliyken mezarlığa gidilir mi, abdestsiz ziyaret
Adetliyken mezarlığa gidilir mi, abdestsiz ziyaret günah mı?

 

Toplum olarak canlılara olduğu kadar ölmüş insanlara da saygı göstermekte kusur etmeyiz. Hal böyle olunca ölmüş insanların mezarlarına, kabirlerine giderken ehemmiyet göstermeye çalışırız.

Kabir ziyareti esnasında toplumsal olarak oturmuş çeşitli kurallar var. Onların çoğunluğu herhangi bir şarta bağlı olmaksızın zaten yerine getirilir.

Örnek vermek gerekirse; mezarlıkta koşulmaz, yüksek sesle konuşulmaz, kahkahayla gülünmez, kötü söz söylenmez hatta mümkün olduğunca konuşulmaz, tefekkür edilir. 

Mezar ziyaretine daha çok önemseyen bazı Müslümanlar mezarlığa abdestli veya adetli şekillerde gidilip gidilmeyeceğini merak ediyor. 

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, mezar ziyaretinin adeliyken yapılıp yapılamayacağına dair sorulan sorular üzerine şu açıklamayı yapmıştı: 

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Adetliyken Mezara Gidilir Mi sorusu şu şekilde yanıtlandı;

"Kadınların özel hallerinde iken kabir ziyareti yapmalarını yasaklayan bir âyet veya hadis yoktur. Bu sebeple kadınların bu halde iken kabir ziyareti yapmaları ve dua niyetiyle ezberden dua ayetlerini okumaları caizdir."


 

Yorumlar