Açıköğretim Sisteminde dijital imza dönemi başladı

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi bürolarında dijital imza kullanılmaya başlandı.

Google Haberlere Abone ol
Açıköğretim Sisteminde dijital imza dönemi başladı

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi bürolarında dijital imza kullanılmaya başlandı. Kâğıt israfını önleyen çevre dostu proje sayesinde Açıköğretim Fakültesi öğrencileri, bürolarda imzalanması gereken belgeler için çıktı almadan imza talebinde bulunabiliyor.

İmzaların dijitalleştirilmesi ile öğrenciler, kimliklerini doğrulamak için elle yazılmış imza davranış biyometrelerini kullanıyor. İmzalama işlemi sırasında şekil, hız, darbe, kalem basıncı ve zamanlama bilgisi analiz edilerek ekrana yansıtılıyor. İmza tabletleri ile ıslak imza, yasal olarak ıslak mürekkebe eşdeğer dijital imzaya dönüştürülüyor.

Dijital imza uygulamasının amaçları

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, dijital imza uygulamasının önemi ve amaçları ile ilgili olarak "Dijital imza uygulamasıyla kâğıttan, tonerden, tarama işlemlerinden, zamandan ve insan gücünden tasarruf etmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca yeni teknolojileri kullanarak bürolarda öğrencilerimize sunulan hizmetlerin kalitesini arttırmayı ve daha verimli hâle getirmeyi hedefliyoruz. Dijital imzanın, ilk aşamada yılda 2 milyonun üzerinde çıktı alınan Kitap Teslim Tutanağı, Kimlik Teslim Tutanağı, Bilgi Değişikliği, İkinci Nüsha Diploma ya da Hatalı Diploma İstek Formlarında kullanılması planlanıyor. Şu anda 600 bin aktif öğrencinin kayıtlı olduğu 29 Açıköğretim bürosunda dijital imza uygulaması için gerekli kurulum sağlandı. Öğrencilerimiz imza atacakları belgeyi ekranda görüp eş zamanlı olarak belge üzerine imza atarak onay verebiliyor. Sonrasında zaman damgalı imzalı belge kilitleniyor ve içerik değiştirilemiyor” ifadelerini kullandı.

Açıköğretim Fakültesi Merkez Büro tarafından koordine edilen projenin yazılım süreci, Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAUM) tarafından yapılıyor. Uygulamanın ikinci aşamasında AÖF Otomasyon Sistemi’nde yapılacak güncellemeler ve altyapı çalışmaları ile tüm belgelerin dijital ortamda imzalanarak arşivlenmesi planlanıyor. Dijital imzanın gelecek yıl tüm Açıköğretim bürolarında kullanımı hedefleniyor.

Yorumlar