Açığa alınan emniyet müdür yardımcısının davası

- Uyuşturucu ticareti yaptığı iddiasıyla tutuklanan ardından serbest bırakılan açığa alınan İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ö.C'nin "suç delillerini yok etmek, gizlemek veya değiştirmek" suçundan yargılanmasına başlandı - Ö.C: "Ben makam odamdaydım. Ataköy Konakları'na bu araçla giden ben değilim. Beraatimi talep ediyorum"

Google Haberlere Abone ol
Açığa alınan emniyet müdür yardımcısının davası

İSTANBUL (AA) - Uyuşturucu ticareti yaptığı iddiasıyla tutuklanan ardından serbest bırakılan ve açığa alınan İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ö.C'nin "suç delillerini yok etmek, gizlemek veya değiştirmek" suçundan yargılanmasına başlandı.

Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Omid Barghizadeh ve tutuksuz sanık Ö.C ile avukatları katıldı. Hakkında yakalama kararı bulunan sanık Ali Najafi ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmada savunma yapan açığa alınan İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı tutuksuz sanık Ö.C, üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini, 1,5 yıl önce İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki makamına Ali Najafi’nin kendisini İranlı işadamı ve avukat olarak tanıtarak, yanında İran Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olduğunu söylediği biriyle geldiğini, Göç İdaresi Müdürlüğünde bir işleri olduğu için kendisine geldiklerini, kendisinin de daha önceden yabancılar şube müdürü olduğunu belirtti.

Ali Najafi’nin kendisini ziyaretinden sonra arkadaşlığının ilerlediğini ve dost olduklarını anlatan sanık Ö.C, şöyle devam etti:

"Omid Barghizadeh, Ali Najafi’nin yanında çalışıyordu. Bu nedenle kendisini tanıdım. Olay günü şoförümle birlikte makam aracımda bulunduğum sırada Ali Najafi beni aradı. Aracıyla ilgili sıkıntı olduğunu söyledi. Araç kiralama şirketinden kendisini aradıklarını ve bir kavga meselesi olduğunu söyledi. Ben de 'konuyu öğrenirim dedim' ve Ali Najafi’nin verdiği numarayı aradığımda karşı taraf bana sinirli bir şekilde 'Ali sen misin?' diye sordu. Ben de araç kiralama şirketine gittim. İş yerine gittiğimde bir polis ekibi vardı, beni tanıdılar. Ben olayın uyuşturucu ticaretiyle ilgili olduğunu bilmiyordum. Basit bir kavga olmadığını, uyuşturucu ticareti olayı olduğunu o anda öğrendim. Kiralanan araç ile Omid Barghizadeh’in uyuşturucu madde taşıdığından bahsettiler. Bunun üzerine Ali Najafi’yi aradım, hoparlörü açtım, polis ekibi de konuşmayı duydu."

Sanık Ö.C, Ali Najafi’yi arayarak, Omid Barghizadeh’in bir suç nedeniyle polise teslim olması gerektiğini söylediğini anlatarak, Ali Najafi’ye Omid Barghizadeh’i getirmesini söylediğini, Najafi’nin de Barghizadeh’in nerede olduğunu bilmediğini ancak kendisini bulup getireceğini söylediğini ifade etti.

- "Ataköy Konakları'na bu araçla giden ben değilim"

Ali Najafi’nin para sıkıntısı olunca kendisinin Najafi’ye ait bir evi satın alıyormuş gibi gösterdiğini, bankadan 260 bin lira kredi çektiğini, evin tapusunun kendisine geçtiğini dile getiren sanık Ö.C, şunları aktardı:

"Ancak normalde fiilen bu evi satın almadım. Parayı Ali’ye verdim. Ayrıca başka bir bankadan 90 bin lira ihtiyaç kredisini de çekip Ali’ye verdim. Ben bu evi görmeye bile gitmedim. Evin nerede olduğunu bilmiyorum. Kimin kaldığını da bilmiyordum. Evin taksitlerini ve kredi taksitlerini Ali ödeyecekti. Ancak olay meydana çıkınca taksitler ödenmedi. Daha sonra Ali Najafi, Omid Barghizadeh’in evin bir kısmında eşyalarının olduğunu söyledi. Ben de 'beni ilgilendirmez' şeklinde sözler söyledim. Ayrıca bahsedilen araç Ali Najafi’ye ait bir araçtır. Ben kendisine kredi çekip borç verdiğim için aracı kullanmam için bana verdi. 15 gün kullanıp iade ettim. 3 Şubat 2017 tarihinde Ali Najafi beni araçla saat 17.00 civarında emniyet müdürlüğüne bıraktı, aynı araçla ayrıldı. Daha sonra aynı günün gecesi Ali Najafi saat 23.30 sıralarında bu aracı bana teslim etti. 22.00 sıralarında araç bende değildi. Ben makam odamdaydım. Ataköy Konakları'na bu araçla giden ben değilim. Beraatimi talep ediyorum."

Mahkeme heyeti, sanık Ali Najafi hakkında yakalama kararının devamına hükmederek, bir sonraki celse Omid Barghizadeh’in savunmasının tercüman eşliğinde alınmasına ve tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Duruşma eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

- İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı olarak Atatürk Havalimanında faaliyet gösteren Hudut Kapısı Narkotik Suçları Büro Amirliği görevlilerince yapılan çalışmada, 14 Ocak 2017'te N.M'nin üst aramasında toplam 14 poşet, 2 bin 38 gram metamfetamin maddesinin ele geçirildiği belirtildi.

Konuya ilişkin Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava kapsamında, incelenen güvenlik kamera kayıtlarında N.M ile bağlantısı tespit edilen Omid Barghizadeh ile Akbar Talebi'nin beyaz renkli bir araçla limana gittiklerinin anlaşıldığı kaydedilen iddianamede, Barghizadeh'in yakalanması sırasında olaya İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı şüpheli Ö.C'nin müdahil olduğu, Barghizadeh'in Başakşehir'deki evinde yapılan aramada 82 gram metamfetamin uyuşturucu madde, hassas terazi, çok sayıda sahte belge ve belge yapımında kullanılan malzemelerin ele geçirildiği anlatıldı.

Firari şüpheli Ali Najafi'nin tutuklu şüpheli Omid Barghizadeh ve açık kimlik bilgileri tespit edilemeyen Akbar Talebi ile uyuşturucu ticareti yaptıkları kaydedilen iddianamede, şüpheli Ö.C'nin ise uyuşturucu madde ticaretine iştirakinin tespit edilemediği kaydedildi.

İddianamede, Ö.C'nin, arandığını bilmesine rağmen 4 Şubat 2017'de arkadaşı Ali Nejafi ile Ataköy Konakları'ndaki evinde buluştuğu, Najafi'nin yakalanmaması için delilleri kararttığı, buluşmasının anlaşılmaması için de kendisine ait aracın plakalarını değiştirdiği ifade edildi.

Şüpheli Ö.C'nin ''suç delillerini yok etmek, gizlemek veya değiştirmek'' suçundan 9 aydan 7 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilen iddianamede, firari şüpheli Ali Najafi ve tutuklu şüpheli Omid Braghizadeh'in de ''uyuşturucu madde ticareti yapma'' suçundan 45 yıldan 67 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Hakkında "uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama'' suçundan kovuşturmaya yer olmadığına karar verilen Ö.C, suç vasfının değişmesi nedeniyle tahliye edilmişti.

Yorumlar