Abdurrahim Semavi kimdir, nerelidir?

Abdurrahim Semavi kimdir, nerelidir, kaç yaşında ve ne iş yapmaktadır. İşte Abdurrahim Semavi hakkında merak edilen bilgilerden bazıları, özgeçmişi ve biyografisi:

Google Haberlere Abone ol
Abdurrahim Semavi kimdir, nerelidir?

Abdurrahim Semavi kimdir, nerelidir, kaç yaşında, mesleği nedir, ne iş yapmaktadır soruları son günlerde tekrar gündemde. Peki, kimdir bu Abdurrahim Semavi? İşte detayları: 

Abdurrahman Semavi kimdir
Abdurrahim Semavi

 

Abdurrahim Semavi sivil toplum kuruluşu MAZLUMDER'in eski yöneticilerindendir. Temel Strateji Araştırma Merkezi isimli kuruluşun başkandır. 

57 yaşında olan Abdurrahim Semavi, 1964 Mardin ilinin Nusaybin ilçesinde dünyaya geldi. 

Tam adı Abdurrahim Semavi Temel'dir. MAZLUMDER Genel Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştır. Semavi lakabı ile tanınan Temel, son dönemlerde siyaset danışmanlığı yapmaktadır.

12 Eylül Askeri darbesinde henüz 16 yaşındayken gözaltına alınan ve 7 yıl Diyarbakır Askeri Cezaevinde kalan Semavi, o günleri anlatan  “Zindanda Çocuk” adlı bir kitap yazdı.

Kitap, ülke genelinde ses getirdi ve 2010 yılında dönemin  Başbakanı olan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır´da yaptığı mitingde Abdurrahim Semavi Temel´in adını, Musa Anter, Orhan Miroğlu, Şivan Perver ve Ahmet Kaya ile birlikte anarak; “Musa Anter´in acısını bizler unutamayız. Orhan Miroğlu´nun yarasını bizler unutamayız. Diyarbakır Cezaevinde 7 yıl işkence gören Abdürrahim Semavi´nin çilesini bizler unutamayız. Şivan Perver´in hasretini görmezden gelemeyiz. Ahmet Kaya´nın gurbette vefatını hatırımızdan çıkaramayız. Ahmed-i Hani´nin aşkını, Faki Teyran´ın sevdasını bizler aklımızdan çıkaramayız. Çünkü biz bu toprakların çocuğuyuz.” ifadelerini kullandı.

Temel, çözüm sürecinde önemli katkılar sunan isimler arasında yer alıyor. 

Diyarbakır Cezaevi işkenceleri hakkında TBMM alt komisyonuna konuşan isimler arasındaydı.

 Abdurrahim Semavi Temel ise komisyon toplantısına çocukları Devran, Rozalin Zeyneb ve Heval Halil ile katıldığını belirterek, Diyarbakır Cezaevine çocuk yaşta girdiğini ve önce çocuk koğuşuna ardından ise normal koğuşa alındığını, 20'li yaşlarda dişlerinin kalmadığını, en ağır işkenceleri görenlerden biri olduğunu dile getirdi.

Temel, şunları ifade etti:

"Cezaevine 1980'de girdim, 1987'de çıktım. Çıkınca sakalım yeni çıkmıştı. 81 yılında okuduğum lisede öğretmenlik yapan bir öğretmenim yakalanmıştı. Yüzbaşı beni koğuştan çıkardı. Götürdüler bana bir tane adam gösterdiler. Tanımıyorum dedim. Tabi tekme ve tokatlarla soruyorlar. Sorgu başladı ama sorgunun seyri değişikti. Mardin Tugayında 93 gün sorguda kaldım daha önce. Traktör lastiğinin içerisinde beni tepeden yuvarladılar. Helikopterden ayaklarımdan sarkıttılar. Esat Oktay Yıldıran ile ilk karşılaşmamda ise bana 2-3 tüp diş macunu yedirdiler."

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu tarafından kurulan "Diyarbakır Beş Nolu Cezaevi İnceleme Alt Komisyonu" tarafından 2016 yılında dinlenen isimler arasında Semavi'nin yanısıra Yazar Mesut Baştürk ve siyasetçi Bayram Bozyel de vardı.

Abdurrahim Semavi, 2018 yılında AK Parti'den Mardin milletvekili aday adayı olmuştu. 

Yorumlar

Öğretmen Bu şahıs öğretmenler üzerindne prim kasan vasıfsızın tekidir. Sürekli yalan tarihler vererek öğretmenlerin umuduyla oynuyor.