Abdullah Gül: Risk almak benim tarzım değil

11. Cumhurbaşkanı Gül, CHP, HDP ve SP'nin ortak ittifak adayı olarak gösterdiği dönemlere ilişkin,, "Garantici davranarak risk almamakla suçlandınız" şeklinde bir soruya karşılık, "Risk almak benim tarzım değil" cevabını verdi.

Google Haberlere Abone ol
Risk almak benim tarzım değil

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, başta CHP ve Saadet Partisi olmak üzere bazı muhalefet partileri tarafından "çatı aday" olarak gösterilmek istendiği dönemde neden aday olmadığı, neden garantici davranmakla suçlandığı yönündeki sorulara cevap verirken, "Risk almak benim tarzım değil" diyerek o dönem konuşulanları doğruladı. Cumhurbaşkanı Gül'ün çatı adaylığı konusunda "garanti seçim zaferi" isteyerek bütün muhalif partilerin tek adayı olmak şartıyla teklifi kabul ettiği; ancak İyi Parti'nin "hayır" demesiyle adaylıktan çekildiği konuşulmuştu. Gül, açıklamasıyla bu iddiaların hepsini doğruladı.

Karar gazetesine konuşan Abdullah Gül, Yıldıray Oğur'un "Bu olay üzerine sizinle ilgili şöyle bir algı oluşturdu. Muhakkak duymuşsunuzdur. Sizin çok garantici olduğunuz, riske girmediğiniz, her şey hazır olsun öyle gelirim diyen bir yaklaşımınız olduğu söylendi. Pek çok şeyi arka planda yaptığınızı anlattınız. Ama toplumda da böyle yaygın bir algı var, ne dersiniz?" şeklinde sorusu üzerine şu açıklamada bulundu: 

Doğru, öyle derler (Gülüyor) Ben toplum meselelerinde toplumunun sorumluluğunu taşıyan siyasetçilerin, devlet adamlarının risk almasını çok yanlış görürüm. Onlar risk değil, sorumluluk almalılar. Bir tüccar olsa tabii ki çok kazanmak için riskli işlere girebilir. Ama risk alıyorum diye Devlet adamı olarak aldığınız kararların sonunda binlerce kadın dul, yüzbinlerce çocuk yetim kalıyorsa, milli çıkarlarınızla ilgili bir sürü gelişmeler yaşanıyorsa, içeride de bir kısım insan kar ediyor, bir kısım insan da zarar ediyorsa, bu benim devlet anlayışıma uygun değil doğrusu. Ben siyasetçi ve devlet adamının riskten ziyade sorumluluk duygusunu çok derin taşıması gerektiğine inanırım. Savaşta ölecek çocuğun kendi ailesinden bir çocukmuş gibi sorumluğunu hissetmesi gerekir. Aldığı ekonomik kararların sonuçlarını kendi ailesinin düşeceği büyük ekonomik sıkıntı gibi düşünmesi gerekir. Toplumla ilgili meselelerde muhakkak enine boyuna ölçüp biçmek tabii ki son kararı verdikten sonra da cesur olarak davranmak gerekir. Ama bunları yapmadan risk almak benim tarzım değil.

Yorumlar