ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

- Paris'te toplanan yüzlerce kişi Trump'ın Kudüs kararına tepki gösterdi

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

PARİS (AA) - ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararı Fransa'nın çeşitli kentlerinde protesto edildi.

Başkent Paris'teki Republique Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi, ellerinde Filistin, Türk ve Tunus bayraklarıyla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun politikalarını ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararını protesto etti. Göstericiler, "Filistin özgür kalacak", "İsrail katildir", "Özgür Filistin" "Çok yaşa Filistin", "Hepimiz Filistinliyiz" sloganları attı.

Eylemcilerin ellerindeki "Trump ve Netanyahu eşittir Nazilerin geri dönüşü", "Katil İsrail", "Özgür Filistin", "Trump ve Netanyahu savaş çıkaranlardır", "Kudüs, Filistin'in başkentidir" yazılı döviz ve pankartlar dikkati çekti.

Gösteriye katılanlar, Netanyahu'nun Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yarın Elysee Sarayı'nda yapacağı görüşmeye de tepki gösterdi.

Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen protestoda, polis zaman zaman bazı göstericilere kendilerine ayrılan bölümde durmaları konusunda müdahale etti.

İsrail yanlısı küçük bir grup ise ülkenin bayrağını açarak Filistin yanlısı grubu provoke etmeye çalıştı.

Sloganlar atan İsrail yanlısı gruba Filistin destekçileri tepki gösterdi.

Paris'in yanı sıra Lyon, Marsilya ve Lille kentlerinde de gösteriler düzenlendi.

- Kudüs'teki yarım asırlık işgal

Doğu Kudüs'ü 5 Haziran 1967'de işgal eden İsrail, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etmişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK), 1980'de kabul ettiği 478 sayılı kararla, İsrail'in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saymıştı.

BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv'de bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüs'ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor.

Trump, çarşamba günü Beyaz Saray'da yaptığı açıklamayla Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve Tel Aviv'deki Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıkların başlaması talimatı verdiğini ifade etmişti.

ABD, Trump'ın hamlesiyle Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan ilk ülke oldu. Uluslararası toplumun tepkisini çeken Trump yönetimi, bölgenin kaosa sürükleneceği ve İsrail-Arap ihtilafının daha da çözümsüz hale geleceği uyarılarını göz ardı etti.

Yorumlar