ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

- Karar, Antalya, Muğla ve Burdur'da protesto edildi

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

ANTALYA (AA) - ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkent olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki göstermek amacıyla Antalya, Muğla ve Burdur'da, protesto gerçekleştirildi.

AK Parti Antalya İl Başkanlığı yetkilileri ve bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile vatandaşlar, Antalya Muratpaşa ilçesi Kapalı Yol Havuz Başı'nda bir araya geldi.

AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer, ABD Başkanı Donald Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklamasının, insanlık vicdanını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kudüs'ün Müslümanların kırmızı çizgisidir" sözlerini hatırlatan Sümer, "Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti artırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir." dedi.

Sümer, İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenlerin tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacağını kaydetti.

AK Parti Kemer İlçe Başkanı İsmail Selami Minta ve parti üyeleri Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Ellerinde "Kudüs İslamın İffetidir, Kudüs İslamın Onurudur" yazılı afiş taşıdı. Minta, ABD Başkanı Donald Trump'ın kararın kabul edilemez olduğunu, alınan karardan en kısa zamanda dönülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Manavgat Temsilciliğince düzenlenen, ilçedeki çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri ve öğrencilerin katıldığı grup, Cumhuriyet Meydanında bir araya gelerek, ellerinde Filistin ve Türk bayraklarıyla İsrail ve ABD aleyhine slogan attı.

Grup adına açıklama yapan AGD Manavgat Temsilcisi Mehmet Gayretli, Kudüs'ü, Müslümanlığın ilk kıblesi olduğunu, İsrail'in başkenti olarak nitelendirmenin ABD'nin bu coğrafyadaki tüm varlığı ve ilişkilerinin ciddi bir biçimde sorgulanacağını vurguladı.

AK Parti Manavgat İlçe Başkanı Hasan Öz, parti binasında düzenlenen toplantıda, Kudüs'ün Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu, Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı göstermeye ve fedakarlıkta bulunmaya hazır olduklarını belirtti.

Gazipaşa ilçesinde cuma namazının ardından Cumhuriyet Meydanında bir araya gelen çeşitli sivil toplum kuruluşları kararı protesto etti.

AK Parti Gazipaşa İlçesi Gençlik Kollarından yapılan açıklamada, ABD'nin aldığı kararın İsrail ve Filistin arasındaki husumeti arttırmaktan başka bir şey olmadığını, alının karardan bir an önce dönülmesi gerektiği bildirildi.

AK Parti Finike ilçe Başkanı Osman Aladağ, tarih boyunca nice bedeller ödenerek özgürlüğü bugüne kadar korunmuş olan Kudüs'ün bir oldu bittiyle esir edilemeyeceğini ifade etti.

- Burdur

AK Parti Burdur İl Başkanlığı teşkilatı, Ulu Cami önünde, "Kudüs Özgür Değilse Dünya Tutsaktır" yazılı pankart astı.

İl Başkan Vekili Adem Çakıcı, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs hakkında yaptı açıklamanın hukuksuz ve insanlık vicdanını yaraladığını dile getirdi.

- Muğla

Muğla'da kılınan cuma namazının ardından AK Parti İl Başkanlığı ve sivil toplum kuruluşları öncülüğünde bir araya gelenler, karara tepki gösterdi

Menteşe Kurşunlu Cami önünde toplanan grup, ellerinde İsrail ve ABD'yi kınayan dövizler taşıyarak, İsrail ve ABD aleyhinde slogan attı.

AK Parti İl Başkan Yardımcısı Barış Eğilmez, grup adına yaptığı açıklamada, karardan en kısa sürede dönülmesi gerektiğini belirterek, "İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Muğla Müftüsü Abdurrahman Koçak dua etti.

Fethiye'de sivil toplum kuruluşu ve siyasi partiye üye çok sayıda kişi, cuma namazının ardından Beşkaza Meydanı'ndaki Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi önünde toplandı.

Bazı vatandaşlar ellerinde Türk ve Filistin bayrağı taşırken bazıları da "İsrail laftan anlamaz, artık laf değil icraat istiyoruz, Kudüs İslam'ındır, Kudüs imanı bir meseledir." yazılı pankart taşıdı.

Grup adına ortak basın açıklaması yapılan eylemin ardından tekbir getiren grup, "Kahrolsun İsrail, kahrolsun Amerika", "Kudüs İslami bir meseledir" sloganları atarak dağıldı.

Bodrum Adliye Camisi önünde Bodrum AK Parti İlçe Başkanlığı öncülüğünde toplananlar, karara tepki gösterdi.

İlçe Başkanı Mehmet Akbaba, ABD'nin bu kararı, dünyada yaşanan adaletsizliğin yeni bir tezahürü olduğunu vurgulayarak, "Bu hadise Cumhurbaşkanımızın küresel sistemin çarpıklıklarına ve adaletsizliklerine karşı uzun zamandır dile getirdiği "Dünya 5'ten büyüktür" itirazının haklılığını teyit etmiştir." diye konuştu.

Açıklamanın ardından tekbir getirip Amerika ve İsrail aleyhine slogan atan grup, olaysız dağıldı.

Marmaris İlçesinde vatandaşlar, Eski Cami'de cuma namazı çıkışı bir araya geldi .

Grup adına basın açıklamasını okuyan Mehmet Uysal, Kudüs'ün kendi davaları olduğunu, alınan kararın kabul edilemez bulduklarını dile getirdi.

Yatağan ilçesindeki AK Parti'liler, cuma namazının ardından Aşağı Cami önünde bir araya geldi. İsrail karşıtı sloganlar atan gruba, 15 Temmuz Milli İrade ve Demokrasi Derneği Yatağan Şubesi ve vatandaşlar da destek verdi.

Grup adına konuşan AK Parti İlçe Başkanı Ali Tekin, alınan kararın vicdanları yaraladığını söyledi.

Gruptakiler daha sonra dua ederek oradan ayrıldı.


Yorumlar