ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına tepkiler

- İngiltere Başbakanı May: - "Bizim pozisyonumuz değişmiş değil. O da Kudüs’ün statüsünün İsrail ve Filistin arasında müzakere edilmiş bir çözüm çerçevesinde belirlenmesi ve Kudüs’ün nihai olarak İsrail ve Filistin devletlerinin paylaştığı başkent olması gerektiğidir" - İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson: - "Duyduğumuz haberleri kaygıyla izliyoruz çünkü Kudüs'ün İsrailliler ile Filistinler arasındaki nihai bir çözümün parçası olması gerektiğini düşünüyoruz"

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına tepkiler

LONDRA (AA) - İngiltere Başbakanı Theresa May, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma yönündeki planıyla ilgili olarak kendi pozisyonlarının değişmediğini ve Kudüs'ün statüsünün müzakere edilmiş bir çözümle belirlenmesi gerektiğini söyledi.

İngiliz parlamentosunda haftalık "Başbakana Sorular" oturumunda bir soru üzerine, Trump'ın Kudüs planıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan May, bu konuyu ABD Başkanı ile görüşme niyetinde olduğunu ifade etti.

"Ancak bizim pozisyonumuz değişmiş değil." diyen May, geçmişe dayanan ve son derece açık bir pozisyonumuz var, o da Kudüs'ün statüsünün İsrail ve Filistin arasında müzakere edilmiş bir çözüm çerçevesinde belirlenmesi ve Kudüs'ün nihai olarak İsrail ve Filistin devletlerinin paylaştığı başkent olması gerektiğidir." diye konuştu.

Kudüs'ün öneminin farkında olduklarını ifade eden May, İngiltere'nin görmek istediğinin "egemen ve yaşayabilir bir Filistin ile güven içinde bir İsrail’i" içeren iki devlet temelinde bir çözüm olduğunu söyledi.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Boris Johnson, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere bulunduğu Brüksel'de Trump'ın Kudüs planına ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Başkanın tam olarak ne söyleyeceğini bekleyip görelim." ifadesini kullanan Johnson, "Ancak duyduğumuz haberleri kaygıyla izliyoruz çünkü Kudüs'ün İsrailliler ile Filistinler arasındaki nihai bir çözümün parçası olması gerektiğini düşünüyoruz." diye konuştu.

Johnson, İngiltere'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımak gibi bir planı olmadığını sözlerine ekledi.


Yorumlar