ABD'nin İnsan Hakları Konseyindeki Filistin boykotu

- Filistinli insan hakları savunucusu Amro: - "Boykot mantıklı bir adım değil ve barışa hizmet etmiyor. Umarım bu boykottan vazgeçerler" - "ABD hükümetinin konseye geri dönmesini umuyor ve insan hakları ihlallerinden dolayı İsrail'den hesap sormasını istiyoruz" - "Er veya geç benimle bir daha iletişime geçemeyeceksiniz çünkü ya İsrail hapishanesinde olacağım veyahut beni ve diğer Filistinli insan hakları savunucularını da öldürecekler" - BM Özel Raportörü Lynk: - "Filistinli insan hakları savunucuları İsrail tarafından saldırı, tutuklama, gözaltı ve tehditlere maruz kalıyor"

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin İnsan Hakları Konseyindeki Filistin boykotu

CENEVRE (AA) - Filistinli insan hakları savunucusu İssa Amro, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin 34. oturumunda, "Filistin ve işgal altındaki diğer Arap topraklarındaki insan hakları durumu"nun ele alındığı toplantının, dün ABD tarafından boykot edilmesinin barışa hizmet etmediğini ve mantıklı bir adım olmadığını söyledi.

BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenleyen Amro, uluslararası toplum ve medyaya İsrail üzerindeki baskıyı artırma çağrısında bulundu.

İsrail'in, Filistin halkı ve insan hakları savunucularını susturmak için her yolu denediğini belirten Amro, "Filistin halkı barış istiyor ama İsrailliler kendilerini çok güçlü gördükleri için barış istemiyor, Filistinlilerden daha fazla toprak ve işgal istiyor." dedi.

Amro, ciddi bir uluslararası baskı olmaması durumunda, İsrail'in uluslararası hukuk kurallarını çiğnemeye devam edeceğinin altını çizdi.

- "Boykot mantıklı bir adım değil"

ABD'nin, İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde devam eden İnsan Hakları Konseyinin 34. oturumundaki "Filistin ve işgal altındaki diğer Arap topraklarındaki insan hakları durumu"nun ele alındığı toplantıya katılmayarak boykot etmesini de değerlendiren Amro, şöyle konuştu:

"Boykot mantıklı bir adım değil ve barışa hizmet etmiyor. Umarım bu boykottan vazgeçerler. İsrail'de insan hakları ihlalleri hala devam ediyor. Bu ihlalleri boykot etmeliyiz. ABD hükümetinin konseye geri dönmesini umuyor ve İsrail'den insan hakları ihlallerinden dolayı hesap sormasını istiyoruz. Bu, barışın sağlanması ve sahadaki insan hakları ihlallerinin önlenmesi için en iyi yaklaşım tarzı olacak."

- "Ya hapishanesinde olacağım veyahut öldürecekler"

Filistinli insan hakları savunucularının hak ihlallerine karşı sadece diplomatik ve şiddet içermeyen direniş çağrısında bulunduğunu vurgulayan Amro, "Fakat bizler hedef oluyoruz. Belki er veya geç benimle bir daha iletişime geçemeyeceksiniz çünkü ya İsrail hapishanesinde olacağım veyahut beni ve diğer Filistinli insan hakları savunucularını da öldürecekler." değerlendirmesinde bulundu.

Amro, işlenen insan hakları ihlallerini yerinde görmeleri için basın mensuplarını İsrail'e davet etti.

- "İsrail ihlalleri tehlikeli boyutlara ulaştı"

Öte yandan, BM'nin işgal altındaki Filistin Topraklarındaki İnsan Hakları Özel Raportörü Michael Lynk, İsrail'in insan hakları savunucularına yönelik ihlallerini içeren raporunu konseyin 34. oturumuna sundu.

Lynk, konsey üyelerine seslenerek, Filistinli insan hakları savunucularının İsrail tarafından saldırı, tutuklama, gözaltı ve tehditlere maruz kaldığını söyledi.

İsrail'deki insan hakları ihlallerinin tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çeken Lynk, bundan derin endişe duyduğunu dile getirdi.

ABD, İnsan Hakları Konseyinin 34. oturumunda ele alınan "Filistin ve işgal altındaki diğer Arap topraklarındaki insan hakları durumu"nun ele alındığı toplantıya katılmayarak boykot etmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Geçici Sözcüsü Mark Toner, ABD'nin, BM Cenevre Temsilciliği vasıtasıyla yaptığı yazılı açıklamada, ülkesinin Filistin ve işgal altındaki Arap topraklarındaki insan hakları ihlallerinin konu edildiği 7. gündem maddesine "Güçlü ve tartışmasız biçimde" karşı durduğunu belirtmişti.








Yorumlar