ABD'nin iki yüzlü siyaseti Ermenistan için devrede

Mısır'daki askeri darbeyi destekleyen, Türkiye'deki askeri darbeye karşı net bir tavır almayan Amerikan yönetimi batı yanlısı Paşinyan'a darbeye karşı desteklediğini açıkladı. Paşinyan'ı ABD için cazip kılan ise Rusya ile barışık olmamasıdır.

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin iki yüzlü siyaseti Ermenistan için devrede

ABD yönetimi "darbeler ve demokrasiler" konusunda bir kez daha iki yüzlü tavrını ortaya koydu. Mısır'da halk tarafından ilk kez seçilen Cumhurbaşkanı Mursi'ye karşı yapılan darbeyi destekleyen; Türkiye'deki darbe girişimini gizleden destekleyen Amerikan yönetimi kendi menfaatlerine aykırı olan Ermenistan'daki darbe girişimi ile Myanmar'daki darbeye farklı tavır takındı. Amerikan yönetimi Rusya yanlılarının darbe girişimine karşı Ermenistan meşru hükümetini desteklerken; Çin yanlısı Myanmar'daki darbeyi de yine kendi menfaatlerine aykırı olduğu için kınadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, günlük basın toplantısında, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ı, başbakan olarak destekleyip desteklemedikleri sorusu üzerine, Ermenistan'daki olayları yakından takip ettiklerini ve tüm tarafları sükunete, şiddet veya gerilimi tırmandıran adımlardan kaçınmaya çağırdıklarını söyledi. 

ABD'nin iki yüzlü siyaseti Ermenistan için devrede

Sözcü Price, "Tüm taraflara, demokrasinin, orduların demokratik siyasete karışmamasına yönelik temel prensibini hatırlatıyoruz. ABD, Ermenistan'daki demokratik süreç ve kurumların gelişmesine destek olmuştur. Ermenistan demokrasisini ve egemenliğini desteklemeye devam ediyoruz ve liderlerine, hukukun üstünlüğüne, Ermeni demokrasisi ve kurumlarına saygı gösterecek şekilde farklılıklarını barışçıl bir şekilde çözmeleri çağrısında bulunuyoruz." ifadesini kullandı. 

Ermenistan Genelkurmay Başkanlığının halen pozisyonunu koruduğunu anımsatan bir gazetecinin, ordunun, Paşinyan'ın istifasını istediğine yönelik açıklamasını, darbe girişimi olarak tanımlayıp tanımlamadığına ilişkin sorusuna ise Price, şu cevabı verdi: 

"Dışişleri Bakanlığının bir darbenin gerçekleşip gerçekleşmediğine ilişkin bir süreci var. Başka durumlarda bunu konuştuk. Bu da Myanmar'dı. Orada 1 Şubat'ta ordu, demokratik sivil yönetime el koyduktan sonra bu karara varmıştık. O zaman da demiştim, Bakanlığın böyle bir tanımlamaya varması için üç kriter var. Şu anda bu durumda (Ermenistan) bu yönde bir tanımlama yok. Ermenistan demokrasisini ve egemenliğini destekliyoruz ve ortaya çıkan durumları yakından izlemeye devam ediyoruz." 

Ermenistan'da, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst düzey komutanlar, Başbakan Nikol Paşinyan'ı istifaya çağıran bir bildiri yayımlamıştı.

Paşinyan da ordunun bildirisini "darbe girişimi" olarak nitelendirerek, Gasparyan'ı görevden aldığını duyurmuştu.

İRAN'DAN "TARAFSIZ" AÇIKLAMA

İran Dışişleri Bakanlığı sitesinde yayımlanan yazılı açıklamada Hatibzade, Ermenistan'daki gelişmeleri "dikkatle" takip ettiklerini bildirdi.

Hatibzade, Ermenistan'daki tüm taraflara "itidal" ve "şiddetten uzak durmaları" çağrısında bulundu.

Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst düzey komutanlar, bugün, Başbakan Paşinyan'ı istifaya çağıran bir bildiri yayımladı.

Paşinyan, ordunun kendisine yönelik istifa çağrısını "darbe girişimi" olarak nitelendirerek, Gasparyan'ı görevden aldığını duyurdu.

NATO'DAN İLGİNÇ AÇIKLAMA

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, sosyal medyadaki açıklamasında, İttifak'ın ortak ülkelerinden Ermenistan'daki gelişmeleri yakından izlediklerini bildirdi.

Gerginliği daha da yükseltecek açıklamalar ve eylemlerden kaçınmanın önemine işaret eden Lungescu, "Siyasi farklılıklar barışçıl yollarla ve Ermenistan anayasasına uygun şekilde demokrasiyle çözülmelidir." ifadesini kullandı.

Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst düzey askerler, Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifasını isteyen bir bildiri yayımlamış, Paşinyan ise bu adımı "darbe girişimi" olarak nitelendirerek destekçilerini sokağa çağırmıştı. Muhalefet de Genelkurmay Başkanı'nın çağrısına destek vermek için Erivan sokaklarında protestoya başlamıştı.

AVRUPA BİRLİĞİ'NİN TAVRI

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan açıklamada, Ermenistan'daki gelişmelerin yakından takip edildiği bildirildi.

Açıklamada, siyasi farklılıkların barışçıl ve parlamenter demokrasi ilkelerine bağlı kalarak çözülmesi gerektiği kaydedildi.

Ermenistan Anayasası'na göre, "silahlı kuvvetlerin, siyasi konularda tarafsızlığını koruması ve sivil kontrol altında olması gerektiği" anımsatılan açıklamada, ülkede demokrasinin ve anayasal düzenin korunmasının önemine işaret edildi.

Açıklamada, Ermenistan'daki bütün taraflara gerginliği tırmandıracak eylemlerden kaçınma ve sükunet çağrısında bulunuldu.

Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst düzey komutanlar, bugün, Başbakan Paşinyan'ı istifaya çağıran bir bildiri yayımladı.

Paşinyan, ordunun kendisine yönelik istifa çağrısını "darbe girişimi" olarak nitelendirerek, Gasparyan'ı görevden aldığını duyurdu.

EN NET TAVIR TÜRKİYE'DEN 

Şu ana kadar Ermenistan'daki darbe girişimine karşı en net, amasız, lakinsiz tavır Türkiye'den geldi.

 

Yorumlar