ABD'nin "El Kaide" iddiasını yaralı siviller yalanlıyor

- Tebliğ Cemaati yetkililerinden Hantuş: "Camide silahlı grup mensubu hiç kimse yoktu. Teröristlerin olduğu iddiası da tamamen asılsız ve iftiradır. Ölenlerin çoğu tebliğcilerdi, dünya çapında bilinirler. Hiçbir partiye ya da gruba mensup değillerdir. Sadece Allah'ın dinini yaymaya çalışırlar" - Cina köyü sakinlerinden Ebu Ali: "Aramızda terörist yoktu. Hedef alınanlar tebliğcilerdi" - Cina köyü sakinlerinden Ebu İbrahim: "Burada hiç askeri nokta yok, burası sadece ibadet yeri. Hatta caminin üst katı öğrencilerin barınması için tahsis edilmişti"

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin "El Kaide" iddiasını yaralı siviller yalanlıyor

HALEP (AA) - LEVENT TOK - ABD'nin, Suriye'nin Halep kentindeki Cina köyünde "El Kaidecilerin toplanma alanı" olduğu iddiasıyla namaz vaktinde vurduğu camiden yaralı kurtulan siviller, ABD'nin iddiasının asılsız olduğunu belirtiyor.

Halep ile İdlib kentleri sınırında yer alan Cina köyünde perşembe akşamı, yatsı namazı vaktinde ABD, "El Kaidecilerin toplanma alanı" olduğunu iddia ettiği Ömer Hattab Camisi'ni savaş uçaklarıyla bombalamıştı. Sivil savunma yetkililerinin bildirdiğine göre, saldırıda aralarında "Tebliğ Cemaati" mensuplarının bulunduğu 58 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi yaralanmıştı.

"Tebliğ Cemaati"nin her hafta perşembeyi cumaya bağlayan gece sohbet yaptığı camiyi hedef alan hava saldırısından yaralı kurtulan cemaat üyeleri ve Cina köyü sakinleri AA muhabirine konuştu.

Yıkılan caminin enkazından sivil savunma ekipleri tarafından çıkarılan cemaatin yetkililerinden Hammadi Hantuş, saldırı esnasında yatsı namazına hazırlandıklarını aktardı. Hantuş, "Bir baktık camiye saldırılar oldu. Üst kat alt katla birleşti ve cami bir anda harabeye döndü. Camide ibadetini yerine getirmek üzere iki yüz ila üç yüz insan bulunuyordu." dedi.

ABD'nin "El Kaide" iddiasını yalanlayan Hantuş, şunları söyledi:

"Camide silahlı grup mensubu hiç kimse yoktu. Teröristlerin olduğu iddiası da tamamen asılsız ve iftiradır. Ölenlerin çoğu tebliğcilerdi, dünya çapında bilinirler. Hiçbir partiye ya da gruba mensup değillerdir. Sadece Allah'ın dinini yaymaya çalışırlar."

Hantuş, yaşamını yitirenlerin bir kısmının da köyde yaşayanlar olduğunu belirtti.

ABD saldırısı sırasında camide bulunan ve kolundan hafif yaralanan Cina köyü sakini Ebu Ali ise yaşanan dehşet anlarını şöyle anlattı:

"İlk saldırı, akşam namazından sonra camide toplananların sohbet için ikram hazırlığı ve abdest tazelemeleri esnasında yapıldı. Uçak ilk önce yemeklerin hazırlandığı yeri ve abdest alma yerini vurdu, cemaatin bir bölümü korkuyla dışarıya çıktığında uçak yeniden gelip bu insanları hedef aldı."

"Ölenlerin çoğu sivil ve Tebliğ Cemaati'nden din adamları." diyen Ali, camide silahlı grup üyesi bulunmadığını vurgulayarak, "Bu saldırı onların ne kadar korkak olduklarını göstermektedir. Bizlerin onları kelimelerimizle ve seslerimizle korkuttuğumuzu göstermektedir. Aramızda terörist yoktu. Hedef alınanlar tebliğcilerdi. Hepimiz Müslümanız ve Allah'a dua için gelmiştik." ifadelerini kullandı.

- "Burada hiç askeri nokta yok, burası sadece ibadet yeri"

Saldırıda hafif yaralanan bir diğer Cina köyü sakini ve Tebliğ Cemaati üyesi Ebu İbrahim de ABD'nin "El Kaide toplantısını hedef aldık ve camiyi vurmadık" açıklamalarını saldırılarda vurulan noktaları işaret ederek yalanladı.

Ebu İbrahim, "Burada hiç askeri nokta yok, burası sadece ibadet yeri. Hatta caminin üst katı öğrencilerin barınması için tahsis edilmişti. Alt katında da Müslüman olduğumuz için ibadet görevimizi yerine getiriyorduk. Burada hiçbir askeri varlık yok. Ölenler erkeklerden ve çocuklardan oluşuyor." dedi.

Tebliğ Cemaati, 1927'de Hindistan’ın Mevat kasabasında Hint asıllı Muhammed İlyas Kandehlevi tarafından kuruldu. Oluşumun milyonlarca mensubunun büyük bölümü Hindistan, Pakistan ve Bangladeş'te bulunuyor.

Suriye'de Halep'in batısı başta olmak üzere çeşitli bölgelere dağılmış durumdaki Tebliğ Cemaati, her hafta perşembeyi cumaya bağlayan gece İslam dinini anlatmak amacıyla çeşitli camilerde geniş katılımlı toplantılar düzenliyor.

Tebliğ Cemaati'nin en yaygın bilinen kurallarının başında, radikal öğretiler içeren görüşlere mesafe konulması, şiddete başvurulmasının reddedilmesi ve politikadan uzak durulması geliyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Cina köyünde bir hava saldırısı düzenlediğini ancak bir camiyi değil, hemen yanındaki binayı hedef aldıklarını iddia etmiş, vurulan binada üst düzey El Kaide mensuplarının bulunduğunu öne süren Pentagon sözcüsü Albay Jeff Davis, operasyonda onlarca kişinin öldürüldüğünü açıklamıştı.

Yorumlar