AB’den sorunlu krediler için eylem planı

- AB Konseyi, bankacılık sektöründeki 1 trilyon avroluk sorunlu kredilerin azaltılması için ortak eylem planına onay verdi

Google Haberlere Abone ol
AB’den sorunlu krediler için eylem planı

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Ekonomik ve Mali İşler Konseyi (ECOFIN), bankacılık sektöründeki 1 trilyon avroluk sorunlu kredilerin azaltılması için ortak eylem planını onayladı.

AB üyesi 28 ülkenin maliye bakanları ECOFIN toplantısı için Brüksel'de bir araya geldi. Toplantı bitiminde açıklamalarda bulunan AB Dönem Başkanı Estonya'nın Maliye Bakanı Toomas Töniste, bakanların sorunlu krediler konusunu ele aldıklarını ve buna yönelik eylem planına onay verdiklerini söyledi.

Sorunlu kredilere yönelik tüm AB üyesi ülkelerin ortak bir yaklaşım sergilemesi gerektiğine dikkati çeken Töniste, "Şimdiye kadar sorunlu krediler konusunda çözüm ülkeler seviyesinde gerçekleşti. Bu kaynakları serbest bırakarak mali sistemimizi daha dayanıklı hale getirmeli ve gelecekte bu sorunun tekrar etmesini engellemeliyiz." diye konuştu.

Töniste, sorunlu krediler konusunu, yapılacak diğer ECOFIN toplantılarında da ele almaya karar verdiklerini belirtti.

Açıklanan eylem planında, AB'de toplam sorunlu kredilerin oranının yüksek seviyelerde olduğuna dikkat çekilerek, sorunlu kredilerin azalmasına yardımcı olmak üzere bankaların denetimi, iflas ve borç tahsilatı konularında reform yapılması, bu krediler için ikincil piyasalar geliştirilmesi ve bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması gerektiği kaydedildi.

AB Konsey çalışmalarına göre, 2016 sonu itibariyle AB’de toplam 1 trilyon avro civarında sorunlu kredi bulunuyor. Bu krediler, AB milli gelirinin yüzde 6,7'sini ve bankacılık toplam kredilerinin yüzde 5,1'ini oluşturuyor.

Sorunlu kredilerin ilave maliyetleri nedeniyle bankacılık karlılığının gerileyebileceği, verimsiz varlıklara bağlanmış sermayenin ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği öngörülüyor.







Yorumlar