AB'den antisemitizmle mücadele adımı

- Avrupa Parlamentosu, Musevi toplumların çağrısı üzerine antisemitizm kavramının açıkça tanımlanmasını öngören kararı onayladı

Google Haberlere Abone ol
AB'den antisemitizmle mücadele adımı

BRÜKSEL (AA) - Avrupa'daki Musevi grupların Avrupa Parlamentosuna (AP) "antisemitizm" kavramını açık şekilde tanımlama çağrısının ardından, AP yetkilileri konuyu ele alan kararı onayladı.

AP bugün onayladığı kararda, üye ülkelere ve AB kurumlarına Musevi vatandaşları ve kurumlarını nefret söylemi ve nefret suçundan koruma, antisemitik saldırılara karşı yasal düzenlemeleri güçlendirme ve okullarda Yahudi soykırımıyla ilgili eğitim verme çağrısında bulundu.

AP, Uluslararası Yahudi Soykırımı Anma İttifakı (IHRA) tarafından kabul edilen "antisemitizm" tanımının benimsenmesini kabul etti.

31 ülkenin üye olduğu IHRA, "Antisemitizm, Musevilere yönelik belli bir algıdır ve bu kendini Musevilere duyulan nefret duygusu olarak gösterebilir. Söylem düzeyindeki veya fiziksel şiddetle dışa vurulan antisemitik davranışlar, Musevi olan veya olmayan kişiler ile bunların mallarını ya da Musevi toplum ve din kuruluşlarını hedef alabilir."tanımını kullanıyor.

Musevi toplum temsilcileri, bazı Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri kanunlarında ve hatta AB kurumlarında, antisemitizm kavramına ilişkin kabul edilebilir tanımların olmamasının güvenlik tehditlerine karşı önlem almayı zorlaştırdığını savunuyordu. Musevi gruplar, AP'den IHRA'nın ortaya koyduğu antisemitizm tanımının kıta genelinde benimsemesini istemişti.

IHRA'nın antisemitizm tanımı, hali hazırda Avusturya, İngiltere, Romanya ve İsrail tarafından benimsenmiş durumda.





Yorumlar