ABD'de ÜFE beklentinin hafif üstünde

- ABD'de ÜFE eylülde aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 0,7 yükseldi - ÜFE’ye ilişkin piyasa beklentisi aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 0,6 artış yönündeydi

Google Haberlere Abone ol
ABD'de ÜFE beklentinin hafif üstünde

WASHINGTON (AA) - ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) eylülde aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 0,7 artarak beklentilerin hafif üstünde gerçekleşti.

ABD Çalışma Bakanlığının verilerine göre, üretici fiyatları ağustosta önceki aya kıyasla yüzde 0,3 arttı. Geçen senin aynı dönemine kıyasla yüzde 0,7 yükselen ÜFE’ye ilişkin piyasa beklentisi aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 0,6 artış yönündeydi.

Ağustosta sabit kaldıktan sonra eylülde beklentiden biraz fazla artan ÜFE'de finansal hizmetlere yönelik fiyatların yüzde 3,9 pahalanması önemli rol oynadı. Ayrıca, toptan makine-teçhizat ve gıda fiyatlarındaki yükselişin de eylülde üretici fiyatlarına yansıdığı belirtildi.

Öte yandan, gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE eylülde aylık bazda yüzde 0,2 yıllık bazda yüzde 1,2 artarak beklentileri karşıladı.

ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek, nihai ürün fiyatlarına ve manşet enflasyona ilişkin önemli ipuçları veriyor. ABD Merkez Bankası (Fed) ÜFE de dahil olmak üzere tüm enflasyon göstergelerini takip ediyor.

Analistler, enflasyon göstergelerinin son dönemde yavaş da olsa yükselmeye başlamasının Fed'in faiz artışı isteyen üyelerinin elini güçlendireceğini belirtiyor.

Yorumlar