ABD'de kişisel gelirler beklentinin altında kaldı

- Ülkede kişisel harcamalar haziranda beklenti paralelinde yüzde 0,1 yükseldi, kişisel gelirler ise değişmeyerek yüzde 0,4'lük artış beklentisini karşılamadı - Çekirdek PCE fiyat endeksi haziranda aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 1,5 arttı

Google Haberlere Abone ol
ABD'de kişisel gelirler beklentinin altında kaldı

WASHINGTON (AA) - ABD'de kişisel harcamalar haziranda beklenti paralelinde yüzde 0,1 arttı, kişisel gelirler ise değişmeyerek beklentinin altında kaldı.

ABD Ticaret Bakanlığının raporuna göre, kişisel harcamalar haziranda önceki aya kıyasla yüzde 0,1 yükseldi.

Böylece son 4 ayın en düşük artışını kaydeden harcamalara ilişkin piyasa beklentisi de yüzde 0,1 artış yönündeydi. Kişisel harcamaların hız kesmesinde petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkili olduğu belirtildi.

Haziranda yüzde 0,4 artması beklenen kişisel gelirler ise değişmeyerek yılın en zayıf performansını gösterdi. Veriye ilişkin mayıs rakamındaki artış ise yüzde 0,4’ten yüzde 0,3’ revize edildi.


- PCE fiyat endeksi 1,5 yılın en düşüğünde


Rapora göre, PCE fiyat endeksi haziranda beklendiği gibi aylık bazda değişmedi. Yüzde 1,5’ten yüzde 1,4’e gerileyerek son 1,5 yılın en düşük seviyesini gören yıllık PCE fiyat endeksi, buna karşın yüzde 1,3 seviyesindeki tahminlerin üstünde gerçekleşti.

Diğer taraftan, ABD Merkez Bankasının (Fed) tercih ettiği enflasyon göstergesi çekirdek PCE fiyat endeksi haziranda aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 1,5 arttı. Veriye ilişkin beklentiler aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 1,4 artış yönündeydi.

Analistler, enflasyon açısından yıllık verilerin beklentinin üstünde gelmesini, son aylarda yaşanan düşüşün ardından pozitif bir işaret olarak değerlendirdi. Fed’in gelecek 5 aydaki enflasyon göstergelerinin trendin yukarı döndüğünü göstermesi halinde aralıkta faiz artırma planını gerçekleştirebileceği öngörülüyor.

Yorumlar