ABD'de imalat dışı ISM endeksi 5 ayın en düşüğünde

- ABD'de imalat dışı ISM endeksi, martta 55,2’ye gerileyerek son 5 ayın en düşük seviyesini kaydetti - Mart Hizmet sektörü PMI ise 52,8 ile son 6 ayın en düşük performansını gösterdi

Google Haberlere Abone ol
ABD'de imalat dışı ISM endeksi 5 ayın en düşüğünde

WASHINGTON (AA) - ABD'de imalat dışı ISM endeksi, martta 55,2’ye gerileyerek son 5 ayın en düşük performansını gösterdi.

ABD Tedarik Yönetim Enstitüsünün (ISM) raporuna göre, imalat dışı ISM endeksi, martta önceki aya kıyasla 2,4 puan azalarak 55,2 oldu.
Böylece son 15 ayın zirvesinden son 5 ayın en düşük seviyesine gerileyen endekse ilişkin piyasa beklentisi ise 57 düzeyindeydi. ABD’de imalat dışı ISM endeksi, şubatta 57,6’ya çıkarak, Ekim 2015’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Raporda, Amerikan ekonomisinin yaklaşık yüzde 90’ını oluşturan imalat harici sektörlerin mart ayında büyümeye önceki aylara kıyasla daha düşük hızda devam ettiği kaydedildi.
İmalat dışı ISM endeksinin son 12 aydaki ortalaması mart itibariyle 55,4’e geriledi.

Ülkede yine bugün açıklanan mart ayı hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi ise (PMI) 52,8 ile son 6 ayın en düşük düzeyini kaydetti. Hizmet sektörü PMI'ya yönelik beklenti 53,1 olarak belirlenmişti.

ISM ve PMI verilerinin 50'nin üzerinde değer alması sektörde genişlemeye, altında değer alması ise daralmaya işaret ediyor.

Analistler, iki endeksin martta 50’in üstünde kalmasına rağmen son 5-6 ayın en düşük seviyesine gerilemesinde, Amerikalı tüketicilerin harcamalarında temkinli davranmasının etkili olduğunu belirtiyor. Bu durumun, yılın ilk çeyreğine yönelik büyüme rakamlarının zayıf gelmesine neden olabileceği öngörülüyor.

Yorumlar