ABD'de imalat dışı ISM endeksi 12 yılın zirvesinde

- ABD'de imalat dışı ISM endeksi eylülde 59,8'e ulaşarak son 12 yılın en yüksek seviyesini gördü - Hizmet sektörü PMI endeksi de 55,3 değerini alarak beklentinin üzerinde gerçekleşti

Google Haberlere Abone ol
ABD'de imalat dışı ISM endeksi 12 yılın zirvesinde

WASHINGTON (AA) - ABD'de imalat dışı ISM endeksi eylülde 59,8’e çıkarak son 12 yılın en yüksek seviyesini kaydetti.

ABD Tedarik Yönetim Enstitüsünün (ISM) raporuna göre, imalat dışı ISM endeksi, eylülde önceki aya kıyasla 4,5 puan artarak 59,8 oldu. Böylece 2005 yılından bu yana en yüksek seviyesini kaydeden endekse ilişkin piyasa beklentisi ise 55,3 olarak belirlenmişti.

Beklentiyi aşan imalat dışı ISM endeksi için yapılan ankete katılan iş yerlerinden alınan bilgilere göre, ABD ekonomisinin yaklaşık yüzde 90’ını oluşturan imalat harici 17 alt sektörden 15'i eylül ayında genişleme gösterdi.


- Hizmet sektörü PMI beklentiyi geride bıraktı


Öte yandan, ülkede yine bugün açıklanan eylül ayı hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) 55,3’e yükselerek beklentinin üzerinde gerçekleşti. Veriye yönelik beklenti 55,1 ile eylül ortasında açıklanan değerinde sabit kalması yönündeydi. Hizmet sektörü PMI, ağustos ayında ise 56 değerini almıştı.

ISM ve PMI verilerinin 50'nin üzerinde değer alması sektörde genişlemeye, altında değer alması ise daralmayı gösteriyor.

Analistler, özellikle imalat dışı ISM endeksinin son 12 yılın en yüksek seviyesine yükselmesinin ekonominin üçüncü çeyrekte iyi performans gösterdiği şeklinde yorumladı.

Yorumlar