ABD'ye güvenen Kürtler'e acı hatırlatma

Suriye'nin kuzeyinde Rusya'ya karşı alan kapma yarışına giren ABD'nin Kürt grupları üzerinden bunu yapmaya çalışması tarihteki acı hatıraları bir kez daha gündeme getirdi. ABD'nin Şam Büyükelçisi, daha önce de Iraklı Kürtler'e yardım yapıyormuş gibi yapan Amerikan hükümetlerinin iki yüzlülüğünü hatırlattı. Ford, Amerikan hükümetlerinin her anlaşmadan sonra bölgede silahlandırdığı Kürtleri yüzüstü bıraktığını hatırlattı.

Google Haberlere Abone ol
ABD'ye güvenen Kürtler'e acı hatırlatma

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Rusya'nın Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'da etkili oyuncu olmasını istemeyen ABD'nin Suriye ve Irak'ta yürüttüğü politikaların yanlışlığı ve neden olacağı zararları bu kez ABD'nin eski Şam Büyükelçisi Robert Ford, yazdı. Ford, bölgedeki hesapları doğrultusunda Kürtleri de kullanan ABD'ye Kürt gruplarının güvenmesini de eleştirerek tarihten ders çıkarılması gereken olayları hatırlattı. ABD'nin daha önce de Kürtleri silahlandırdığını hatırlatan Ford, sonrasında bölgenin aktörleriyle yapılan anlaşmalardan sonra yüzüstü bırakılan Kürtlerin durumuna dikkati çekti. 

Robert Ford, Atlantic dergisindeki makalesinde, “Trump’ın DEAŞ planındaki ölümcül hata” başlıklığı attı. Makalesinde genel olarak ABD'nin uyguladığı politikanın yanlışlığını vurgulamaya çalışan Ford, makalenin bir yerinde de Kürtlerin Trump gibi bir insanın politikasına güvenmesindeki hataya dikkati çekiyor. İşte Ford'un yazısındaki o çarpıcı hatırlatma:

En üzücü kısım ise Suriye Kürtleri de kendilerinden önceki pek çok Ortadoğulular gibi ABD’nin kendilerini düşmanlarına karşı koruyacağını düşünmesidir. ABD’nin 1970'lerde Irak Baas rejimine karşı desteklediği daha sonra ABD destekli İran Şahı 1975 yılında Bağdat’la bir anlaşmaya varmasından sonra sattığı Iraklı Kürt lider Mustafa Barzani’nin acı deneyimini unutmuşlar. Henry Kissinger ABD’nin Barzani’ye yaptığı silah desteğini durdurdu, Irak hükümeti Irak Kürdistanının üzerinden geçti. Mesud Barzani’nin babası Mustafa Barzani ülkeden kaçtı ve ABD’de sürgünde öldü. Özellikle de Trump ve Obama gibi başkanları ile Suriyeli Kürtler ABD’den daha iyisini beklememelidir.

Yorumlar

salih adam doğru söylüyor ama abd para karşılığında onları satın aldı onları kullanıyor sonunda perişan olacaklar düşünmüyorlar Müslümana da ihanet ediyorlar