ABD'nin yeni başkanı 274 delegeyle Donald Trump

ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı emlak zengini iş adamı Donald Trump zaferini ilan etti. Trump, baraj olan 270 delege sayısını 4 delegeyle geçti. Clinton ise 215 delegede kaldı. Öte yandan temsilciler meclisi ile senato da Demokratlar büyük bir yenilgi aldı, Cumhuriyetçiler çoğunluk sağladı.

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin yeni başkanı 274 delegeyle Donald Trump
Sonhaberler / Haber Merkezi

ABD'deki başkanlık seçimlerinde oy kullanma işlemi sona erdikten sonra başlayan oy sayımında da sona doğru gelindi. Sayılan oylara göre Cumhuriyetçilerin adayı iş adamı Donald Trump 274 delegeyle ABD'nin 45'inci başkanı seçildi. Trump'ın rakibi Demokratların adayı Hillary Clinton ise resmi olmayan seçimlere göre 215 delegede kaldı. Başkan seçilmek için 270 delege sayısını geçmek gerekiyordu. 

Trump, şimdiye kadar Ohio, Kentucky, Indiana, Batı Virginia, Güney Karolina, Tennessee, Alabama, Mississippi, Wyoming, Teksas, Güney Dakota, Kuzey Dakota, Nebraska, Kansas, Oklahoma ve Arkansas eyaletlerinde oyların çoğunluğunu aldı. Trump, 274 seçici kurul delegesi kazandı.

Clinton ise Virginia, Rhode Island, Illinois, New York, Vermont, Maryland, Massachusetts, New Jersey, Delaware ile başkent Washington DC ve Connecticut eyaletlerini kazanarak 209 delegeye ulaştı. Trump'ın oy oranı 50'ye yükselirken Clinton'ın oy oranı yüzde 46 oldu.

Başkanlık yarışında en önemli eyaletlerden Florida, Ohio, Pensilvanya, Virginia gibi yerlerde ise büyük çekişme devam ediyor. En çok delege sayısına sahip California'da henüz oy kullanma işlemi bitmedi.

Başkan seçilebilmek için eyaletlerin toplam 538 seçici delegesinden enaz 270'ini elde etmek gerekiyor.

İşte sandıkların kapanıp oy sayımına geçilen bölgelerden gelen ilk sonuçlar;

Indiana 

Donald Trump'ın Indiana'da seçimi kazandı Indiana'da 11 delege bulunuyor.

Kentucky

Donald Trump'ın Kentucky'de seçimi kazandı Kentucky eyaletinde 8 delege bulunuyor.

New Hampshire

Donald Trump: %39.9
Hillary Clinton: %55.1

Vermont'u Clinton kazandı

Demokratlar Vermont'ta 3 delegeyi kazandı.

Batı Virginia'yı Donald Trump kazandı

Batı Virginia eyaletinde 5 delege bulunuyor.

Florida

Florida eyaleti ABD senatosuna girecek delege sayısı açısında çok kritik önem taşıyor. İşte Florida'da son durum;

Donald Trump: %47.3
Hillary Clinton: %49.9

Virginia

Donald Trump: %56.8
Hillary Clinton: %38.1

Georgia

Donald Trump: %75.3
Hillary Clinton: %21.7

Kuzey Karolina 

Donald Trump: % 48
Hilary Clinton:  %49.7

Güney Karolina

Cumhuriyetçi aday Donald Trump eyalette seçimi kazandı. Bölgede 9 delege bulunuyor.

Ohio

Donald Trump Ohio'da seçimleri kazandı. Eyaletin 18 delegesi bulunuyor.

Maryland

Hillary Clinton bu eyalette bulunan 10 delegeyi kazandı

New Jersey

Demokrat aday Clinton New Jersey'nin 14 delegesini kazanmayı başardı.

Delaware

Clinton eyalette bulunan 3 delegeyi kazandı.

Massachussets

Demokratlar eyalette bulunan 11 delegeyi kazandı.

Oklahoma

Donald Trump Oklahoma'nın 7 delegesini kazandı.

Rhode Island

Hillary Clinton eyaletin 4 delegesini kazanmayı başardı.

Mississippi

Donald Trump eyalette seçimi kazandı. Mississippi'de 6 delege bulunuyor.

Tennessee

Cumhuriyetçiler eyaletteki 11 delegeyi kazanmayı başardı.

Columbia (Washington D.C.)

Demokratlar eyaletteki 3 delegeyi kazandı.

Alabama

Donald Trump eyaletteki 9 delegeyi kazandı.

Connecticut

Hilary Clinton eyaletin 7 delegesini kazandı.

New York'ta kazanan Hillary Clinton

Demokratların adayı Hillary Clinton New York'ta bulunan 29 delegeyi kazandı.

İKİ İSİM DE OYLARINI KULLANDI

ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump oylarını kullandı.

Her iki aday da oylarını New York'ta kullanırken, sandığa ilk gelen aday ise Clinton oldu. Clinton ve eşi eski Başkan Bill Clinton oylarını evlerinin bulunduğu New York'un Chappaqua bölgesinde attı.

Cumhuriyetçi Trump ise Manhattan'da oyunu kullanacağı seçim merkezine eşi Melania Trump ile yerel saat ile 11'e doğru geldi.

Clinton, oyunu kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, seçilirse elinden gelenin en iyisini yapacağını söyledi.

Twitter hesabından yaptığı açıklamada ise Clinton, seçmenlere sandığa giderek oy kullanma çağrısında bulundu ve "Gidip tarih yazalım" dedi.

TRUMP, PROTESTO EDİLDİ

Trump'ın oy kullandığı seçim merkezininin önünde uzun kuyruklar oluştu. Bazı seçmenler ise Trump'ı protesto etti. Bir seçmen elinde "Hayvan katili Trump" yazılı döviz taşırken, bir grup seçmen de Trump, seçim merkezinden ayrılırken "New York, senden nefret ediyor." şeklinde bağırdı.

Amerikan halkı, 45'inci başkanı belirlemek üzere Demokrat Parti'den Clinton ya da Cumhuriyetçi Parti'den Trump'ı seçmek için sandığa gitti. Diğer iki başkan adayı Liberteryan (Özgürlükçü) Parti adayı Gary Johnson ile Yeşiller Partisi adayı Jill Stein'a ise seçimlerde şans tanınmıyor.

İLK SONUÇLAR

ABD'nin küçük bir adası olan, ülkede doğu saatinden 15 saat önde bulunan ve 'Amerika'nın gününün başladığı yer' sloganına sahip olan Guam'da yapılan seçimi Demokrat Parti'nin başkan adayı Hillary Clinton kazandı.

32.071 seçmenin sandığa gittiği adada, oyların yüzde 71.63'ünü Hillary Clinton kazanırken, Cumhuriyetçi aday Donald Trump yüzde 24.16'da kaldı. Sosyalist aday Emidio Soltysik ise yüzde 4.22 oranında oy aldı.

Sandık açılış-kapanış saatlerinin eyaletten eyalete değişiklik gösterdiği ABD'de, ilk sandıklar TSİ 03.00'te kapanacak. Sandık çıkış anketlerinin sonuçları ise Türkiye saatiyle gece yarısından sonra gelmeye başlayacak. TSİ 06.00 sularında ise kazanan adayın belli olması bekleniyor.

Yorumlar

ihsan esasında abd de başkanlar kukla idare pentegonun elşnde orsıda evangelist Siyonistlerin elinde dünyaya zulümleri devam edecek inşAllah yıkılıur giderler