ABD'nin ölüm makineleri Kuzey Kore sınırında

ABD ile Kuzey Kore arasındaki gerilim devam ediyor. İki ülke liderlerinin karşılıklı tehditleri ve polemikleri devam ederken, dün Amerikan 'ölüm makineleri' olarak bilinen B-1B Lancer bombardıman uçakları Kuzey Kore sınırında uçarak gözdağı vermeye çalıştı. Öte yandan dün Kuzey Kore'de nedeni hala belirlenemeyen büyük bir patlama ve ardından deprem meydana geldi.

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin ölüm makineleri Kuzey Kore sınırında

Sonhaberler | Haber Merkezi 

ABD Başkanı Devlet Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jongun arasındaki polemikler devam ederken, dün akşam Amerikan bombardıman uçakları Kuzey Kore sınırlarında uçuş gerçekleştirdi. Pentagon, B-1B tipi bombardıman uçaklarının Kuzey Kore’ye uçtuğunu bildirdi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD Hava Kuvvetleri’ne ait B-1B Lancer bombardıman uçakları ile onlara eşlik eden jetlerin, Kuzey Kore’nin doğusundaki uluslararası havasahası üzerinde uçtuğunu duyurdu.

İki ülke arasındaki gerilim devam ederken, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Dana White yaptığı açıklamada, "ABD savaş uçakları 21. yüzyıldan bu yana ilk kez Kuzey Kore sahillerine ilk defa bu kadar yakından uçtu. Kuzey Kore’nin davranışını ciddiye almıyoruz kahramanlarımız uçuyor. Bu misyon, ABD’nin kararlılığının bir göstergesidir. Başkan Trump’ın herhangi bir tehdide son verme konusunda birçok askeri seçeneği olduğunu açıkça gösteriyor" dedi.

KUZEY KORE'DE PATLAMA KAYNAKLI DEPREM

Öte yandan dün Kuzey Kore'de büyük bir patlamadan kaynaklı deprem meydana geldi. Kuzey Kore, yaptığı denemelerde en sonunda kendine zarar vermeye başladı. Ülkede depreme neden olan bir patlama meydana geldi. Patlamanın tam olarak neden kaynaklandığı henüz bilinmiyor. Ancak son aylarda sık sık füze denemeleri yapan ülkenin yine bir deneme sırasında patlamaya neden olduğu tahmin ediliyor. 

KUZEY KORE'DEN SAVAŞ YEMİNİ

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA tarafından servis edilen fotoğraflarda ordunun ABD'ye karşı başlayacak bir savaş için sonuna kadar savaşacaklarına dair yemin ettiği görülüyor. Kuzey Kore ordusunun üst düzey isimleri ABD'ye karşı yapılacak 'kutsal savaş'ta sonuna kadar savaşma yemini etti. Diğer yandan Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile ABD lideri Donald Trump ise birbirleriyle laf yarışına devam ediyor. Trump'ın "akli dengesinin bozuk" olduğunu belirten Kim Jong-un, "Trump dünyanın gözleri önünde bana ve ülkeme hakaret etti. Ve tarihteki en azılı savaş ilanında bulundu" dedi.

TRUMP, OBAMA'YI SUÇLADI

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'u kastederek, "Roket adam çok daha önce Clinton ve Obama tarafından ele alınması gereken bir konuydu. Yıllar önce ele alınmalıydı ama alınmadı. Şimdi ben bu konuyla ilgileniyorum çünkü bunu halletmemiz lazım." dedi. Trump, Demokratların Kuzey Kore konusunda gerekli adımları atmadığını savundu.Kuzey Kore'yle ilgili sorunu çözmeleri gerektiği vurgusunu yapan Trump, "Başka seçeneğimiz yok. Belki bazı adımlar işe yarar, belki de yaramaz. Ben kişisel olarak işe yarayacağından emin değilim ancak ne olursa olsun, güvende olduğunuzu söyleyebilirim." diye konuştu.

KUZEY KORE'DEN HİDROJEN BOMBASI TEHDİDİ

Kuzey Kore'nin Pasifik Okyanusu'nda hidrojen bombası denemesi yapabileceği bildirildi. Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu vesilesiyle New York'ta bulunan Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un devlet televizyonunda yaptığı konuşmanın ardından gazetecilere açıklamada bulundu.

Yonhap ajansının haberine göre, Ri, Kim'in sözünü ettiği ABD'ye "en üst düzey" eylem ile verilecek cevabın, "Pasifik'te güçlü bir hidrojen bombası denemesi olabileceğini" söyledi. Kim Jong-un, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, ABD Başkanı Donald Trump için "meczup" ifadesini kullanmış ve ülkesini "tamamen ortadan kaldırma" tehdidinin pahalıya mal olacağını belirtmişti. ABD Başkanı Trump ilk BM'ye hitabında, dünya genelindeki bazı "haydut devletlerin" milletlerin baş ağrısı olduğunu anlatmış, bu sözlerinin ardından Kuzey Kore rejimini sert sözlerle eleştirmişti.

Trump, nükleer programını sürdürmesi halinde bu ülkeye karşı gerekli tüm adımları atmaya hazır oldukları mesajını vererek, "(Kuzey Kore lideri) Roket adam, hem kendisi hem de rejimi için intihar misyonunda. Eğer ABD, kendini ve müttefiklerini savunmak zorunda kalırsa Kuzey Kore'yi tamamen yok etmekten başka seçeneği kalmayacak. ABD buna hazırdır, isteklidir ve bunu yapabilir. Ancak buna gerek kalmamasını umuyorum." ifadesini kullanmıştı.

KİM'DEN TRUMP'A "ATEŞ"Lİ TEHDİT

Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un, "Trump’ın akli dengesi bozuk. ABD’yi ateşle terbiye edeceğim" dedi. Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un, ABD Başkanı Donald Trump hakkında sert ifadeler kullandı. Jong-un devlet televizyonundan, Trump’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kendisine karşı sarf ettiği ifadeler üzerine "Trump’ın akli dengesi bozuk. ABD’yi ateşle terbiye edeceğim" diye karşılık verdi. Jong-un, Trump’ın ifadelerinin kendisini korkutmayacağını belirterek, füze denemelerini yeniden başlatacağını bildirdi.

Öte yandan Trump, Kuzey Kore’nin nükleer füze programı tehdidine karşı ülkeye ek yaptırımlar getirecek bir kararnameye imza atmasının ardından, "Çin Merkez Bankası ve ona bağlı diğer bankalar, Kuzey Kore ile iş ilişkilerini askıya alıyor. Bu, bana az önce rapor edildi" açıklamasını yapmıştı.

ÇİN'DEN KUZEY KORE'YE YAPTIRIM

Çin'in, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları kapsamında Kuzey Kore'den tekstil ithalatını yasakladığı ve bu ülkeye petrol ürünleri ihracatını sınırlandırdığı bildirildi. Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Pekin yönetiminin, rafine petrol ürünlerinin Kuzey Kore'ye ihracatını sınırlandırarak, Pyongyang yönetiminden tekstil ürünleri ithal edilmesini yasakladığı belirtildi.

Petrol ürünlerinden sıvılaştırılmış doğalgazın Kuzey Kore'ye satışının kısıtlanması kararının 1 Ekim'de yürürlüğe gireceği belirtilen açıklamada, tekstil ürünleri ithalatında ise daha önce yapılan ithalat işlemlerinin tamamlanması amacıyla 10 Aralık'a kadar süre verileceği ve o tarihten sonra ithalatın tamamen durdurulacağı vurgulandı. Açıklamada, söz konusu yasak ve sınırlamanın, BMGK'nin Kuzey Kore'ye yönelik yaptırım kararları çerçevesinde alındığı, 1 Ocak 2018'den itibaren Kuzey Kore'ye ihraç edilen petrol ürünlerinin de yıllık 2 milyon varil olacağı ifade edildi.

BMGK'DA OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLMİŞTİ

Nükleer programını sürdüren Kuzey Kore'ye rafine petrol satışına sınırlama getirilmesi ve en büyük ikinci gelir kaynağı tekstil ihracatına ambargo uygulanması kararı, iki hafta önce BMGK'de oy birliğiyle kabul edilmişti. BMGK, Kuzey Kore'ye petrol satışının gelecek aydan itibaren yıl sonuna kadar üç aylık sürede 500 bin varil, 2018'de ise 2 milyon varil petrol ile sınırlandırılacağını açıklamıştı. Aynı kararla BMGK, Kuzey Kore yönetiminin 760 milyon doları bulan ve ikinci en büyük gelir kaynağını oluşturan tekstil ihracatını da yasaklamıştı. Çin, daha önce de BMGK kararları dolayısıyla Kuzey Kore'den ülkeye kömür ithalatını durdurmuş, demir, çelik, kurşun ve deniz ürünleri ithalatını da yasaklamıştı.

Yorumlar