ABD'den vize kriziyle ilgili yeni açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, krize neden olan vize kararının Ankara Büyükelçiliği tarafından tek başına alınmadığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
ABD'den vize kriziyle ilgili yeni açıklama

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Türkiye ile ABD arasında krize neden olan vize kararıyla ilgili ABD'den açıklama üstüne açıklama geliyor. Bugün ilk açıklama ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan geldi. Açıklamada, vize kararının iki ülkenin askeri operasyonlarını etkilemeyeceği belirtildi. İkinci açıklama ise ABD Dışişleri Bakanlığından geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, vize kararının Ankara Büyükelçiliği tarafından tek başına alınmadığı kaydedildi. 

ABD Dışişleri Sözcüsü "Diplomatik misyon çalışanımızın tutuklanmasından dolayı hayal kırıklığına uğradık." açıklamasında bulundu. Açıklamada, vize krizine ilişkin ise "Karar, Beyaz Saray ve Dışişleri ile koordineli alındı" ifadesine yer verildi. ABD tarafından yapılan açıklamada ilişkilerin düzelmesi "Türkiye'nin tavrına bağlı, çalışanımızın serbest bırakılması iyi bir başlangıç olur" denildi.

Sözcü, Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında, "Büyükelçi Bass'ın Türkiye'de görev yapmasından gurur duyuyoruz... Kendisi sahip olduğumuz en iyi diplomatlardan biridir. Bu karar, Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray ile koordinasyon içinde alınmıştır" dedi.

ERDOĞAN: TEMSİLCİ OLARAK GÖRMÜYORUZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Sırbistan ziyareti sırasında yaptığı açıklamada ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'ı sert bir dille eleştirerek, vize kararı kendisi tarafından alındıysa, görevinde tutulmaması gerektiğini söyledi. Erdoğan ayrıca, veda ziyareti için kabul etmeyeceklerini söylediği Bass'ı, ABD'nin Türkiye'deki bir temsilcisi olarak görmediklerini söylemişti.

PENTAGON'DAN İNCİRLİK ÜSSÜ AÇIKLAMASI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Albay Robert Manning, Türkiye ile ABD'nin vize işlemlerini karşılıklı askıya alması üzerine çıkan krizin Amerikan ordusunun Türkiye’deki operasyonlarını etkilemediğini bildirdi. Manning, Pentagon’da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Türkiye ile ABD arasındaki vize işlemlerinin karşılıklı olarak askıya alınması konusunda Dışişleri Bakanlığının daha detaylı bilgilere sahip olduğunu aktaran Manning, “Türkiye güçlü bir koalisyon ortağı ve yakın bir NATO müttefikimizdir. Bu gelişmelerin oradaki operasyonlarımız ve personelimizi etkilemediğini teyit ediyorum.” şeklinde konuştu. 

Manning şöyle devam etti: “İncirlik’te konuşlu Türk Hava Kuvvetleri unsurları, NATO ve koalisyon kapsamındaki önemli rolünü icra etmeye devam ediyor. İncirlik ve Türkiye’nin diğer üslerden yürütülen DEAŞ karşıtı operasyonlarımız, Türk müttefiklerimizle yakın koordinasyon ve tam desteği ile devam ediyor. Bizim ortak ve ayrı operasyonlarımız da yine yakından koordinasyonla devam edecek.” 

Yorumlar