ABD'den umudu kesen Merkel'den 'rest' gibi açıklama

ABD ve İngiltere'den umudu kesmeye başlayan Almanya Başbakanı Merkel, artık tümüyle ABD ve İngiltere'ye bel bağlanan günlerin geride kaldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
ABD'den umudu kesen Merkel'den 'rest' gibi açıklama

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa’nın tümüyle ABD ve İngiltere’ye bel bağladığı günlerin geride kaldığını söyledi. Merkel’in bu sözleri, “Almanlar kötü” diyen ABD Başkanı Donald Trump’a yanıt olarak görüldü

Almanya Başbakanı Merkel, “zor ve tatmin edici olmaktan uzak” olarak tanımladığı G7 zirvesi sonrası Münih’te gazetecilere yaptığı açıklamada, “Almanya’nın tümüyle diğerlerine bel bağladığı günler artık geride kaldı. Bunu son birkaç günde gördüm” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın G7 zirvesi öncesi ülkesinin Almanya ile ticaret açığına değinerek “Almanlar kötü, çok kötü” demesi zirveye damgasını vurmuştu.

Bu sözleri “uygunsuz” olarak niteleyen Merkel, zirvede Trump ile konuyu görüştüğünü ifade etmişti.

Trump'ın ticaret danışmanı Gary Cohn ise, “Trump Almanya ile değil Almanya’nın ticaretiyle bir sorunu olduğunu söyledi. Kendisinin babası Almanya'dan” demişti.

Merkel’in ABD ile gergin ilişkisi ve İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecine atıfta bulunarak bu şekilde konuştuğu belirtiliyor. 

Dünyanın en zengin 7 ülkesinin oluşturduğu G7 Grubu'nun zirvesine ilk kez katılan ABD Başkanı Donald Trump, Almanya’ya yönelik sert sözleri ve iklim değişikliği anlaşmasıyla ilgili uzlaşmaz tavrıyla zirveye damgasını vurdu.

Dünyanın en çok sanayileşmiş ülkelerinin oluşturduğu G7 Grubu’nun liderler zirvesi, İtalya'nın Sicilya Adası'ndaki Taormina kasabasında hafta sonu düzenlendi.

G7 zirvesine ilk kez katılan ABD Başkanı Donald Trump ile diğer ülkeler arasında serbest ticaret, iklim değişikliği ve mülteci krizi konularında uzlaşma sağlanamadı.

ABD'nin yanı sıra Almanya, Kanada, Fransa, İngiltere, İtalya ve Japonya'nın oluşturduğu G7 ülkelerinin üzerinde anlaşma sağladığı tek konu terörizmle mücadele oldu. Liderler terörle mücadele alanında ortak bir deklarasyona imza attı.

G7 zirvesinin gündemindeki başlıca konulardan biri de Paris İklim Anlaşması'nın geleceğiydi.

Seçim kampanyası sırasında ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan çıkacağını açıklayan Trump’ın, bu konuda uzlaşmaz bir tavır sergilediği ve ilerleme sağlanamadığı belirtildi.

Zirvenin ev sahibi olan İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni de, Trump’ın yaklaşımı nedeniyle Paris İklim Anlaşması konusunda belirsizliğin sürdüğünü söyledi ve “Burada soru işareti yaratan şey ABD’nin Paris anlaşmasıyla ilgili pozisyonu” diye konuştu. Almanya Başbakanı Merkel ise iklim anlaşmasıyla ilgili tartışmayı "tatmin edici olmaktan uzak" olarak niteledi. Trump, Twitter'da yaptığı açıklamada bu konudaki kararını gelecek hafta duyuracağını söyledi. 

Trump’ın ülkesinin Almanya’yla ticaret açığına değinerek "Almanlar kötü, çok kötü” demesi de zirveye damgasını vurdu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Trump’ın sözleriyle ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada bu sözlerin “yakışıksız” olduğunu ve konuyu Trump ile görüştüğünü belirtti. 

Bir AB yetkilisi, toplantıyı “son zamanların en zorlu G7 zirvesi” olarak niteledi.

G7 ülkelerinin liderleri, zirvenin ikinci gününde San Domenico Palace Hotel’de bir araya geldi. İlk olarak "Afrika'da Kalkınma ve Yenilik" konulu bir oturum yapıldı.

Oturuma G7 ülkelerinin liderlerinin yanı sıra Etiyopya, Tunus, Nijer, Nijerya, Kenya devlet ve hükümet başkanları ile Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Para Fonu (IMF), Afrika Birliği, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Afrika Kalkınma Bankası (AfDB) ve Dünya Bankası yetkilileri katıldı.

Yorumlar