ABD'den Türkiye'ye çağrı: S-400'lerden kurtulun

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Trump'ın daveti ile gittiği ABD'de yapılan toplantılarda çözülmesi beklenen S-400 düğümü yeniden gündemde. ABD, Türkiye'ye "S-400'lerden kurtulun" çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol
ABD'den Türkiye'ye çağrı: S-400'lerden kurtulun

ABD, çözülmesi beklenen S-400'ler konusunda açıklama yaparak Türkiye'nin S-400 hava savunma sisteminden kurtulması yönünde çağrı yaptı.

Adının saklı kalması koşulu ile Reuters haber ajansına konuşan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilisi, Türkiye'nin S-400'lerden kurtulmasını gerektiğini söyledi.

Türkiye ile ABD arasında krize yol açan Rus hava savunma sistemlerine yönelik Türkiye'ye çağrıda bulunan Pentagın yetkilisi, iki ülke arasındaki ilişkilerde ilerleme sağlanabilmesi için Türkiye'nin S-400'lerden "kurtulması" gerektiğini söyledi.

Yetkili, Türkiye'nin S-400'lerden kurtulaması durumunda Amerika'nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası'nı (CAATSA) hatırlatarak Türkiye'ye yaptırım uygulanabileceğini söyledi.

Yetkili, şu ifadeleri kullandı:

"CAATSA kapsamında yaptırım hala mümkün. Yaptırımların mutlak bir takvimi yok. Çin'e Rusya'dan savaş uçağı satın alması sebebiyle aynı yasa kapsamında yaptırım uygulanması dokuz ay sürdü."

BAKAN AKAR: S-400 ÇALIŞACAK

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda S-400'lerden geri adım atılmayacağı mesajı verdi. Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Akar, "S-400 çalışacak" dedi ve Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin eğitim süreci tamamlandığında planlanan faaliyetlerin uygulanacağını söyledi. Akar, "S-400'lerin birinci filo ve iki bataryası Türkiye'ye intikal etmiş bulunuyor. İki bataryanın kuruluş ve TSK personelinin eğitim süreci devam ediyor. Bunlar tamamlanınca planladığımız faaliyet neyse onu uygulayacağız" şeklinde konuştu.

Bakan Akar, ABD'den alınan F-35'lere ilişkin olarak da, "Beş F35'ten dördünü fiilen teslim aldık, biri teslim edilmek üzere hangarlarda bekliyor" dedi.

ERDOĞAN ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu ay ABD'ye bir çalışma ziyareti gerçekleştirmiş, bu ziyaret sırasında S-400 ve teslim edilmeyen F-35'lerin durumu konuşulmuştu. Bu ziyaret sırasında çözülmesi beklenen S-400 düğümü bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

Yorumlar