ABD'den art arda Suriye'ye 'müdahale' açıklamaları

Daha önce 'Esad'ın geleceğine Suriyeliler karar verir' diyen ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, bu kez Rus mevkidaşıyla da yaptığı konuşmadan sonraki açıklamasında, Esad'ın Suriye'nin geleceğinde yeri olmadığını söyledi. Pentagon ise Suriye'ye müdahale seçeneklerini Donald Trump'a sundu. Trump, bazı liderlerle Suriye'de güvenli bölge konusunu görüştü.

Google Haberlere Abone ol
ABD'den art arda Suriye'ye 'müdahale' açıklamaları

Sonhaberler | Haber Merkezi 

ABD'den bugün art arda Suriye'ye müdahale konusunda açıklamalar geldi. ABD Başkanı Trump, Suriye'ye müdahaleyi gözden geçirmeye başladıklarını açıkladı. Hemen ardından ABD Dışişleri Bakan Tillerson'dan bira çıklama geldi. Daha önce 'Esad'ın geleceğine Suriyeliler karar verir' diyen Tillerson, bu kez Rus mevkidaşıyla da yaptığı konuşmadan sonra yaptığı açıklamada, Esad'ın Suriye'nin geleceğinde yeri olmadığını söyledi. Tillerson'ın yanısıra Pentagon'dan da bir açıklama geldi. Pentagon yetkilileri, Trump'ın talebi üzerine Suriye'ye müdahale seçeneklerini kendilerine sunduklarını açıkladı. 

ABD Başkanı Donald Trump, dün yaptığı açıklamada Suriye'deki katliamların cevapsız kalmayacağını, bugün yaptığı açıklamada ise Suriye'ye müdahale konusunu gözden geçirmeye başladığını söylemişti. Trump'tan hemen sonra ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü. Tillerson görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Suriye'deki katliamın Esad tarafından yapıldığında hiçbir şüphe olmadığını söyledi. 

Diğer taraftan Amerikan medyasına konuşan Beyaz Saray yetkilileri ise "Trump’ın bazı kongre üyelerine Suriye’de askeri bir adım atmayı değerlendirdiğini" söylediğini belirtti. Amerikan CNN televizyonunun haberine göre Beyaz Saray yetkilisi Trump’ın Suriye’de askeri bir adım atma konusunda kesin bir kararının söz konusu olmadığını, ancak konuyu Savunma Bakanı Mattis ile istişare ettiğini ifade etti. Trump, dün Ürdün Kralı 2. Abdullah ile yaptığı ortak basın toplantısında İdlib’de 70’ten fazla sivilin hayatını kaybettiği saldırıyı “dehşet verici” olarak nitelemiş ve bu konuda sorumluluk alacağını ifade etmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Tillerson ve Lavrov arasındaki görüşmenin çarşamba günü gerçekleştiğini açıkladı. Görüşmenin içeriğine dair bilgi vermeyen yetkili, Tillerson’un 12 Nisan’da Moskova’da Lavrov’la yüz yüze görüşeceğini kaydetti. Sabah saatlerinde Pentagon’a telekonferansla bağlanan ABD öncülüğündeki DEAŞ Karşıtı Koalisyon Sözcüsü Albay Joseph Scrocca, "ABD’nin sahadaki komutanlarının, askeri bir adım atılması durumdan Esed rejimine karşı bölgedeki kuvvetleri korumak üzere güvenlik önlemlerini gözden geçirdiğini" ifade etmişti.

PENTAGON'DAN GEREKLİ SUNUMLAR ALINDI

 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Beşşar Esed rejiminin İdlib’de kimyasal silah kullanması üzerine atılacak adımlar konusunda Beyaz Saray'ın kendilerine danıştığını açıkladı. Anadolu Ajansı’na konuşan üst düzey bir Pentagon yetkilisi, “(Suriye’de kimyasal saldırının ardından) Beyaz Saray gerekli adımlar için bize danıştı. Başkan’a (Donald Trump) gerekli tüm seçenekleri hazırlıyoruz.” açıklaması yaptı.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, Pentagon’da devam eden görüşme ve hazırlıklar konusunda bilgi vermekten kaçındı. Başka bir Pentagon yetkilisi de Savunma Bakanı James Mattis'in şu anda Trump'la birlikte Florida'da Mara-a-Lago'da bulunduğunu ve Suriye'deki kimyasal saldırının gündemlerinin en üst sıralarında olduğunu açıkladı.

SEÇENEKLER

Uluslararası haber ajansı Reuters, Suriye'ye müdahale seçenekleri arasında Suriye hava kuvvetlerinin vurulması olduğunu da duyurdu. 

SURİYE'DEKİ ABD ASKERLERİNİN SON DURUMU

 ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Joseph Scrocca, sahadaki Amerikalı komutanların, Washington’un Suriye rejimine karşı askeri bir adım atması durumunda ABD’nin Suriye’deki askerlerini muhtemel bir saldırıya karşı korumak üzere kuvvet koruma tedbirlerini gözden geçirdiğini söyledi. Albay Scrocca, Bağdat’tan telefonla bağlandığı Pentagon’da Suriye ve Irak’taki operasyonlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Scrocca, bir gazetecinin, başta ABD başkanı Donald Trump olmak üzere, Washington’dan Beşar Esed’in kimyasal silahla sivilleri hedef almasına karşı adım atma sinyali verildiğini belirterek, ABD’nin askeri bir adım atması durumunda, Suriye’de bulunan askerleri korumak için tedbirler alınıp alınmadığını sorması üzerine, şöyle konuştu: "Kuvvet koruma bizim için her zaman Irak ve Suriye’deki kuvvetlerimiz için en önemli önceliktir. Size şunu söyleyebilirim; bu bizim en önemli kaygılarımızdan biri. Sahadaki komutanlar, kuvvet koruma tedbirlerini gözden geçiriyorlar ve hem ABD hem de koalisyon kuvvetleri gerektiğinde kendilerini korumaya hazırdır."

Albay Scrocca, ABD’nin yeni savunma silahlarını tedbir amaçlı Suriye’ye konuşlandırıp konuşlandırmayacağı yönündeki soruya karşılık ise cevap vermek istemediğini söyledi. Scrocca, "Tabi ki mevcut durumda kuvvet koruma tedbirlerimizi gözden geçirmek için bir sebebimiz var." dedi.

ERDOĞAN: LAFTA KALMASIN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trump'ın son açıklamalarını olumlu karşıladığını ancak icaraat beklediklerini belirterek şunları söyledi: "Suriye'deki kimyasal saldırıya karşı sorumluluğum var. Dün yapılanlar benim için kabul edilemez.' ifadesini kullandı. 'Ürdün Kralı 2. Abdullah'la düzenlediği ortak basın toplantısında söz konusu saldırıya da değinen Trump', burası önemli, 'böylelikle benim için birçok çizgi aşıldı.' dedi. 'Trump Suriye Devlet Başkanı Başer Esad'a yönelik tutumunun değiştiğini de belirterek, kadın çocuk ve bebeklere yönelik salı günkü saldırının üzücü ve korkunç olduğunu ifade etti. Trump Esed rejiminin insanlığa yönelik bu iğrenç eylemlerine göz yumulamayacağını söyledi.' Teşekkür ederim ama lafta kalmasın. Eğer bu hakikaten icraat ortaya konulursa, biz de Türkiye olarak, bize ne düşüyorsa, biz bunu yapmaya hazırız. Biz bundan asla çekinmeyiz, kim olursa olsun çekinmeyiz. Biz Amerika başta olmak üzere, tüm koalisyon güçleri bir araya gelelim. Ben Sayın Putin'le de konuştum ama Sayın Putin hala 'bu işin arkasında Esed var mı yok mu?' Bunu hala iki gündür, üç gündür anlamıyorsa bu bizim için de üzücüdür. Bunları süratle bizim aşmamız lazım, kararımızı vermemiz lazım. Dost kimdir, düşman kimdir, bölgedeki virüs kimdir, bunu artık lütfen öğrenelim, ona göre de artık adımımızı atalım."

Yorumlar