ABD yaptırımları İran ekonomisini vurdu
ABD Başkanı Donald Trump'ın bazı Avrupa Birliği ülkeleri ile İran arasında varılan nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesinin ardından İran'ın petrol ihracatı durma noktasına geldi.
İran ekonomisi ABD ambargolarından dolayı zor günler yaşıyor.
ABD'nin nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilerek yürürlüğe koyduğu geniş çaplı yaptırımlar, İran'da ekonomik sorunları derinleştirdi. İran ekonomisinin can damarı petrol sektörünü hedef alan yaptırımlardan bir yıl sonra Tahran yönetimi, ABD'nin tek taraflı adımlarına karşı Avrupa'nın gerekli önlemleri almasını bekliyor.
ABD Başkanı Donald Trump, seçimlerdenm sonra başa gelir gelmez ilk yaptığı işlerden biri İran ile imzalanan ve Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmayı askıya aşmak olmuştu. ABD'nin bu kararının ardından iki aşamalı olarak yaptırımlar uygulanmış ve İran'ın altın ve dolara erişimi kısıtlanmıştı.
8 ÜLKE MUAF TUTULDU
ABD'nin yaptırım kararlarının ardından diğer ülkelerin İran'dan petrol alımı kısıtlandı. Ancak, Türkiye, Çin, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Hindistan, İtalya ve Yunanistan bu kısıtlamalardan 6 aylığına muaf tutuldu. Geçtiğimiz Mayıs ayında sürenin bitmesi ile ABD yönetimi bu sürede uzatmaya gitmeyerek İran'dan petrol alan şirketlerin büyük yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını açıkladı.
PETROL İHRACATI DURMA NOKTASINA GELDİ
ABD'nin tehditlerinin ardından İran'dan petrol alımı bir çok ülke tarafından durdurulurken Çin az miktarda alımına devam ediyor. Ancak bu durum Tahran yönetimini kurtarmaya yetmedi. Yaptırımların uygulanmaya başlanmasından bu yana İran'ın petrol ihracatında yüzde 82 azalma yaşandı.
Yorumlar