ABD ve İngiltere Yemen'i neden vuruyor? Gazze'deki savaş Kızıldeniz'e sıçramış durumda

ABD öncülüğünde Kızıldeniz'de kurulan ittifak, Yemen'deki İran destekli Husilere denizden saldırılar düzenlemeye başladı. Peki, ABD ve İngiltere Yemen'i neden vuruyor?

Google Haberlere Abone ol
Gazze'deki savaş Kızıldeniz'e sıçramış durumda

ABD ve İngiltere orduları Yemen'deki Husi hedeflerine karadan ve denizden saldırı düzenledi. Saldırılar, Yemen'in başkenti Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerinde patlama sesleriyle duyuldu.

ABD VE İNGİLTERE YEMEN'İ NEDEN VURUYOR? 

ABD Başkanı Joe Biden, harekatın kendisinin talimatıyla ve İngiltere'nin yanı sıra Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın desteğiyle gerçekleştiğini açıkladı. Biden, saldırının Husilerin Kızıldeniz'deki faaliyetlerine doğrudan bir misilleme olduğunu vurguladı. 

HUSİ HEDEFLERİNE YÖNELİK HAVA SALDIRILARI

ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki Husi hedeflerine yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda en az 12 Husi hedefi vuruldu. Operasyonlarda savaş uçakları ve Tomahawk füzeleri kullanıldı. ABD Başkanı Biden, Husilere yönelik hava saldırılarının, Kızıldeniz'deki eylemlerine karşılık vermek ve bölgede ticaretin serbest akışını korumak amacıyla yapıldığını belirtti.

İNGİLTERE BAŞBAKANI'NDAN AÇIKLAMA

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da, Kızıldeniz'deki Husilere yönelik hava saldırıları hakkında açıklamalarda bulundu. Sunak, Kraliyet Hava Kuvvetlerinin, Yemen'de Husiler tarafından kullanılan askeri tesislere yönelik hedefli saldırılar düzenlediğini ifade etti. Husilerin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarının kabul edilemez olduğunu ve uluslararası toplumun uyarılarına rağmen saldırılarına devam ettiğini vurguladı.

ABD SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN DETAYLAR

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, saldırının ayrıntılarına ilişkin olarak Husilere ait insansız hava araçları, balistik ve seyir füzeleri ile radar ve gözetleme kapasitelerinin hedef alındığını belirtti. Austin, ABD'nin bu tür eylemlere gerektiğinde yanıt vermeye devam edeceğini ve Kızıldeniz'deki deniz trafiğinin güvenliğini öncelik olarak gördüğünü ifade etti.

 

Yorumlar