ABD ve AB'yi çıldırtacak hamle: Yavuz yola çıktı!

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de doğalgaz ve petrol aramaması gerektiğini belirterek tehditler savuran ABD ve Avrupalı bazı ülkelerin baskılarına rağmen Türkiye bölgeye bir sondaj gemisi daha gönderdi.

Google Haberlere Abone ol
ABD ve AB'yi çıldırtacak hamle: Yavuz yola çıktı!

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, sondaj gemisi Yavuz'un Dilovası Limanı'ndan yola çıkma töreninde konuştu.

"Biz hiçbir zaman tek taraflı, merkeze kendisini koyup çevreyi yoksayan bir anlayışa sahip olmadık." diyen Bakan Dönmez, "Bölgede her zaman istikrarı, barış ve huzuru destekledik destekleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez, "Biz Ada'nın kaynaklarını adil paylaşım esasına göre pay edilmesini istiyoruz. Bütün operasyonlarımızı uluslararası kural ve düzenlemelere göre yapacağız". şeklinde konuştu ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin adanın tamamını ilgilendiren hiçbir konuda karar alamayacağını, söz sahibi bile olamayacağını vurguladı.

Yavuz, Karpaz-1 kuyusunda 3.300 metre sondaj derinliğine ulaşacak ve çalışmalarını 3 ay sonunda tamamlayacak.

YUNANİSTAN, TÜRKİYE'Yİ ABD'YE ŞİKAYET ETMİŞTİ

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Katrougalos’un, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek Türkiye’nin sondaj faaliyetleri komsunda şikayetlerde bulunmuştu.

ÇİPRAS, AB'DEN TÜRKİYE'YE YAPTIRIM İSTEMİŞTİ

Öte yandan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da Türkiye’nin sondaj faaliyetlerine karşılık AB’den yaptırım talep edebileceklerini söylemişti.

Çipras, AB liderlerine çağrıda bulunarak ‘Türkiye’nin illegal faaliyetlerinin açık bir şekilde kınanması gerektiğini’ de vurgulamıştı.

Avrupa Birliği’nin, Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye ile Gümrük Birliği görüşmelerini askıya alabileceği belirtiliyordu.

Kıbrıs, bölgenin kendi karasuları içinde olduğunu iddia ederek sondaj faaliyetlerinin egemenlik haklarını çiğnendiğini savunuyor. Türkiye ise aksini öne sürüyor ve sondaj gemisiyle arama çalışmalarına devam ediyor.

FATİH GEMİSİ BÖLGEDE

Türkiye'nin daha önce bölgeye göndererek sondaj çalışmalarını başlattığı Fatih Gemisi ise bölgedeki faaliyetlerini sürdürüyor.

Yorumlar