ABD Türkiye'yi 'CAATSA' ile tehdit etti

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, düzenlenen bir basın toplantısı sırasında sorulan soru üzerine S-400 üzerinden Türkiye'yi tehdit etti. S-400'lerden vazgeçmemesi halinde Türkiye'nin ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacağını söyleyen Ortagus, bu sonuçlardan birinin CAATSA olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
ABD Türkiye'yi 'CAATSA' ile tehdit etti

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Türkiye'nin Rusya'dan Temmuz ayında teslim alacağı olan S-400 hava savunma sistemini durdurmaması halinde ciddi sonuçlarla karşılaşacağını söyledi. Sorulan soru üzerine yaptırımların neler olabileceği konusuna değinen Ortagus, Türkiye'yi CAATSA ile tehdit etti. 

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri almak konusunda kararlı gözüktüğü ve Birleşik Devletlerin bu durumda ne yapacağı sorulması üzerine Ortagus, Türkiye'nin eski bir NATO müttefiki olduğunu ve DEAŞ'in mağlup edilmesinde kritik bir rol üstlendiklerini söyledi. Ortagus, "Buna rağmen S-400 konusunda pozisyonumuzda bir değişiklik yok. Türkiye, S-400 alırsa çok gerçek ve ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacak. Bunlar, F-35 alımının ve Türk sanayisinin bu programa katılımının durması ve CAATSA yasası kapsamında yaptırımların uygulanması"ifadelerini kullandı.

CAATSA NEDİR?

Türkçeye "ABD'nin Düşmanlarına Yaptırımla Karşı Koyma Yasası" olarak çevrilen CAATSA, 2017 yılında ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanarak yürürlülüğe girdi. Yasa ile, Rusya, İran ve Kuzey Kore'ye ağır yaptırımlar uygulanmıştı. Öte yandan Eylül 2018 tarihinde ise ilk kez Çin'in Merkezi Askeri Komisyonu'nun Cihaz Geliştirme Departmanı da CAATSA yasası çerçevesinde yaptırımlara dahil olmuştu. Yasa, özellikle Rusya, İran ve Kuzey Kore'ye uygulanan yaptırımların ABD Başkanı tarafından kaldırılması yetkisini kısıtlıyor. 

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar