ABD, ticari savaşları kaybedecek

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çin'le girmiş olduğu ticaret savaş için Nobel ödüllü ekonomist Joseph E. Stiglitz'den çarpıcı bir yorum geldi. Stiglitz dünyayı tedirgin eden ABD-Çin ticaret savaşının kaybedeni Amerikan olacağını söyledi. 

Google Haberlere Abone ol
ABD, ticari savaşları kaybedecek

Nobel ödüllü ekonomist Joseph E. Stiglitz, dünyanın ekonomik dengesini altüst edecek ABD-Çin ticaret savaşının kaybedenini şimdiden açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelirgelmez başlattığı bu ticari savaşiçin Nobel ödüllü ekonomist Joseph E. Stiglitz, "Eğer tasarruf oranı iç yatırımın gerisinde kalmaya devam ederse, ABD’nin sermaye ithal etmekten ve ticaret açığını sürdürmekten başka bir seçeneği kalmayacaktır. ABD'nin mali açığının geçen yıl başlatılan vergi planı nedeniyle 2020 yılına kadar bir trilyon ABD dolarını aşacağı öngörülürse, mevcut durumun değişmesi olası değildir." dedi.  Profesör Stiglitz, Başkan Trump'ın Çin'den yapılan ithalat talebini azaltarak ikili ticaret açığını azaltmak yönünde gerçekleştirdiği dar görüşlü eylemlerinin, Renminbi paritesini zayıflatabileceğini söyledi.

Stiglitz şunları söyledi: "Bu durum ABD doları döviz kurunda bir düşüşe yol açacak ve bu da enflasyona yol açacaktır. ABD Hazinesi daha sonra faiz oranlarını yükseltmek için müdahale ederse, daha fazla işsizlik ve daha zayıf yatırımlar meydana gelecek. Bu sonuçların her ikisi de Amerikan halkının gözünde olumsuz bir hava yaratacaktır. Beyaz Saray'ın bakış açısıyla daha da kötüsü, başkanın bu yaklaşımı, Çin'in rekabet gücünü artıracak niteliktedir."

Ünlü ekonomist, mevcut Amerikan politika reçetesinin Çin'in büyüme modelini yabancı yatırım ve ihracattan ziyade iç talebe dayandırdığını teşvik ettiğini söyledi. Aynı zamanda, Çinli liderlerin yerel teknik inovatif ilerlemedeki kararlılığını güçlendirdiğini dile getirdi.


 

Yorumlar

sadık iyide bir çok devlet zarar görüyor senin gibi hazinesi dolu değilki