ABD Suriye'den neden çekiliyor? İşte Erdoğan detayı

ABD Başkanı Trump'ın bütün dünyanın konuştuğu Suriye'den çekilme kararını almasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinin etkili oldu. Peki ABD Suriye'den neden aniden çekilme kararı aldı. İşte detaylar:

Google Haberlere Abone ol
ABD Suriye'den neden çekiliyor? İşte Erdoğan detayı

ABD, DEAŞ bahanesiyle girdiği Suriye topraklarından 19 Aralık 2018 Çarşamba günü itibariyle çekilmeye başaldığını sürpriz bir şekilde duyurdu. ABD'nin çekileceğine yönelik son dönemlerde herhangi bir ciddia çıklama ya da yorum yapılmamıştı. Ancak Çarşamba günü sürpriz bir şekilde çekilme kararı dünyaya duyuruldu. Ani bir şekilde bu kararın alınması ise akıllara çeşitli soruları getirdi. ABD Suriye'den neden ayrılıyor? ABD neden ani bir şekilde böyle bir karar aldı? şeklinde sorular kafaları meşgul ederken Reuters'tan bir yorum geldi. Reuters, ABD'nin Suriye'den ayrılma kararını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yapılan görüşmeden sonra aldığını abonelerine servis etti. Reuters çekilme takviminin 60 gün içinde tamamlanacağını yazdı.

Reuters'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili iddiasının detayları belli oldu. İşte o detaylar: 

ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 Aralık 2018 Cuma günü telefon üzerinde bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede her iki liderin ekibi de hazır bulundu.

Telefon görüşmesinde ABD Başkanı, “Suriye’den çekilmemiz durumunda siz geri kalan DEAŞ unsurlarını temizleyebilir misiniz?” sorusunu yöneltti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin hemen her platformda iki buçuk yıldır anlattığı tezini bir kez daha söyledi: “Fırat Kalkanı operasyonu ile 4 bin DEAŞ’lıyı temizledik. DEAŞ’ı yenmek için YPG/PYD terör örgütüne ihtiyaç yok. Biz daha önce de yapabileceğimizi söylemiştik, şimdi de söylüyoruz. Biz yaparız.”

Görüşme beklenmedik ve şaşkınlık yaratan bir diyalogla devam etti. Trump, “Tamam siz yapın” dedi; hemen sonra da “Bolton hatta mısın?” diye sordu. Başkan’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı “Buradayım” deyince Trump, “Çalışmalara başlayın” talimatını verdi. Telefon görüşmesinde Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Büyükelçi İbrahim Kalın’ın da süreçte koordinasyon içinde olmasına karar verildi.

Yorumlar