ABD Sri Lanka'ya 65 milyon dolarlık yardım yapacak

ABD, ekonomik kriz girdabındaki Sri Lanka'ya 65 milyon dolarlık ek yardım yapacak

Google Haberlere Abone ol
ABD Sri Lanka'ya 65 milyon dolarlık yardım yapacak

ABD, tarihinin en ağır ekonomik krizlerinden biriyle yüzleşen Sri Lanka'ya ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) aracılığıyla yaklaşık 65 milyon dolarlık ek destek sağlayacak.

ABD'nin Sri Lanka Büyükelçisi Julie Chung'un yaptığı açıklamada, Sri Lanka'ya yardımın beş yıllık süre içinde sağlanacağı duyuruldu.

65 milyon dolarlık yeni fonun, USAID Başkanı Samantha Power tarafından geçen hafta ülkedeki ekonomik ve siyasi krizle mücadeleye destek için açıklanan 40 milyon dolarlık tarımsal yardıma ek olduğu kaydedildi.

Açıklamada, ayrıca ABD'nin 1956'dan beri Sri Lanka'ya 2 milyar dolardan fazla kalkınma yardımı sağladığına işaret edildi.

- SRİ LANKA'DAKİ OLAYLAR

Sri Lankalılar, ülkenin içinde bulunduğu mali durum ve yakıt sıkıntısına yönelik protestolarını mart sonunda artırmıştı. Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatını vermişti.

Ekonomik krizdeki Sri Lanka'da protestocular, 9 Temmuz'da başbakanlık konutuna girip binayı ateşe vermişti.

Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, eşi ve iki korumasıyla 13 Temmuz'da Maldivler'e, bir sonraki gün de Singapur'a gitmişti.

Rajapaksa, 14 Temmuz'da elektronik posta yoluyla istifa mektubunu göndermişti. Bunun ardından 20 Temmuz'da Sri Lanka Meclisinde yapılan oylamada Geçici Devlet Başkanı ve Başbakan Ranil Wickremesinghe, ülkenin yeni devlet başkanı seçilmişti.

Yorumlar