ABD Senatosundaki Türkiye karşıtı talep reddedildi

ABD Senatosunda Türkiye karşıtlarının "Uçak satışının engellenmesi" için verdikleri tasarı reddedildi.

Google Haberlere Abone ol
ABD Senatosundaki Türkiye karşıtı talep reddedildi

ABD Senatosu'ndan Türkiye'ye Destek: F-16 Satışı Engeli Reddedildi

ABD Senatosu, Kentucky eyaleti Senatörü Rand Paul'ün önerdiği ve Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışının bloke edilmesini hedefleyen tasarıyı oylama ile reddetti. 5 Şubat'ta sunulan tasarı, Senato Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, 13 "evet" oyuna karşılık, ezici bir çoğunlukla 79 "hayır" oyu alarak reddedildi.

Bu gelişme, ABD ile Türkiye arasındaki savunma işbirliğinin güçlendirilmesi adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, daha önce 26 Ocak'ta Türkiye'ye 40 adet F-16 savaş uçağının satışı ve mevcut F-16'ların modernizasyonu konusunda Kongre'ye resmi bir bildirimde bulunmuştu.

SÜRECİN İLERLEYİŞİ

Dışişleri Bakanlığının bildirimi sonrası başlayan 15 günlük inceleme ve itiraz sürecinde, sadece Senatör Rand Paul'ün itirazı dikkate alınmış, ancak Senato Dış İlişkiler Komitesi tarafından herhangi bir işlem yapılmamıştı. ABD yönetimi, son olarak F-16 satışıyla ilgili kabul ve teklif mektuplarını Ankara'ya iletti.

Sonuç olarak, Senato'nun bu kararı, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı ve savunma alanındaki işbirliğini pekiştiren bir adım olarak görülüyor. Türkiye'nin savunma kapasitesinin güçlendirilmesi ve bölgesel güvenliğin desteklenmesi yönündeki çabaları, bu kararla bir kez daha desteklenmiş oldu.

Yorumlar