ABD ordusunun operasyonları tehlikede

ABD'deki bütçe krizi hükümetin tamamen işlevsiz hale gelmesine neden oldu. Savunma Bakanlığı, krizin Amerikan ordusunun operasyonlarını da olumsuz etkileyeceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
ABD ordusunun operasyonları tehlikede

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, ABD hükümetinin çalışmalarını askıya alarak tüm zorunlu olmayan federal hizmetleri kapatması sonrasında önemli bir açıklamada bulundu. Mattis dün, 19 Ocak'ta konuyla ilgili olarak gazeteciler tarafından sorulan soruya verdiği cevabında, istihbarat operasyonları, eğitim ve bakım-onarım faaliyetleri dahil olmak üzere askeri operasyonların bu durumdan etkilebileceğini kaydetti.

ABD'den gelen son dakika haberlerine göre federal hükümet, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar bütçe konusunda anlaşamadıkları için resmi olarak kapandı. Bütçe krizi sonrasında, birçok federal kurum hizmeti, 20 Ocak 2018 itibariyle geçici olarak askıya alındı. Mattis açıklamasında, "Bakım faaliyetlerimiz büyük olasılıkla bundan etkilenecektir. Sivil iş gücümüzün yüzde 50'sinden fazlası zorunlu izne çıkacak. Dünyada çok sayıda istihbarat operasyonu yapıyoruz ve bunların önemli maliyeti var, bunlar da duracaktır." şeklinde konuştu.

Öte yandan Mattis'den ayrı olarak ABD Savunma Bakanlığı, hükümetin kapanmasından dolayı Afganistan'da süren faaliyetler ve Irak ile Suriye'de terör örgütü DEAŞ karşıtı operasyonların herhangi bir kesintiye uğramayacağını belirtti. 

Hükümetin Kongre’nin bütçe tasarısı üzerinde anlaşamadığı için kısmen kapanmasının ilk günü hafta sonuna denk geldiği için etkisinin Pazartesi gününe kadar hissedilmeyeceği belirtiliyor. Bununla birlikte, krizin maliyetinin kamu kurumları ne kadar uzun süre kapalı kalırsa, o kadar uzun olacağı vurgulanıyor.

Yorumlar