ABD Kongresi Kırım işgalini kınamaya hazırlanıyor

Kırım'ın Ukrayna'daki iç karışıklıklar sırasında Rusya tarafından işgal edilmesini öngören tasarı ABD Kongresi'ne sunuldu

Google Haberlere Abone ol
ABD Kongresi Kırım işgalini kınamaya hazırlanıyor

Kırım’ın Rusya tarafından işgalini kabul etmeyi yasaklayan ve Rusya’ya yönelik yaptırımları yasalaştıracak olan “Ukrayna’da İstikrar ve Demokrasiye Desteğe Dair” (STAND for Ukraine) yasa tasarısı yeniden ABD Kongresi Temsilciler Meclisi’ne sunuldu. Kongre üyesi Cumhuriyetçi Brian Fitzpatrick, söz konusu tasarı için birkaç oyun kaybedilmesine rağmen Temsilciler Meclisinde Ukrayna’ya iki partili desteğin korunduğunu ifade etti.

STAND for Ukraine yasa tasarısı ABD’de Kırım’ı Rusya toprağı olarak gösteren haritaların yayınlanması dahil, Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin tanınmasını yasaklıyor. Ayrıca, Ukrayna’daki durumun istikrarsızlaştırılması ve Kırım’ın işgali nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımlara yasa statüsü veriyor.

Bunun yanı sıra söz konusu yasa tasarısı ABD Başkanına Rusya tarafından işgal ve kontrol edilen bölgelerde insan hakları ihlellerinde parmağı olanlara yönelik yeni yaptırım uygulama yetkisi verirken, Başkandan Ukrayna topraklarının igali devam ettiği sürece NATO’ya üye ülkelerin Rusya’ya savunma amaçlı silah veya hizmet vermelerini yasaklaması amacıyla Örgütü etkileme talebi de içeriyor.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, daha önce Ukraynalı mevkidaşı Pavlo Klimkin, ile yaptığı görüşme sırasında ABD’nin Ukrayna topraklarını pazarlık konusu yapmayacağını belirtmişti. Ayrıca Tillerson, görüşme sırasında Ukrayna meselesinin ABD için temel önem taşıdığını ifade etmişti.

Yorumlar