"ABD İsrail'in ve siyonizmin çıkarlarına hizmet ediyor"

- Gazze'deki Filistinli mülteciler ABD'nin UNRWA'ya yardımları kesme kararıyla zaten zor olan hayat şartlarının çok daha kötüye gitmesinden endişe ediyor - Cibaliya Mülteci Kampı'nda yaşayan Hıtam el-Halidi: "ABD'nin attığı adım Gazze'de yaşayan Filistinli mültecileri siyasi, ekonomik ve insani olarak yıkıma götürecek" "Abluka dayanılmaz hâle geldi. Ekonomi çok kötü durumda. Burada hayat yok, iş yok. Hatta insanlık onuru bile kalmadı. ABD'nin kararı haksız. İsrail'in ve siyonizmin çıkarlarına hizmet ediyor" - Filistinli mülteci Ahmed Ebu Kuveyk: "Bu karar, abluka nedeniyle zaten ekonomisi çok kötü durumda olan Gazze'nin çektiği sıkıntıları kat kat artıracak" - Eş-şati Mülteci Kampı'nda yaşayan Huda el-Beri: "UNRWA'nın 3 ayda bir verdiği gıda paketleriyle zar zor yaşıyoruz. Bu yardımlar tamamen kesildiğinde nasıl yaşayacağız?"

Google Haberlere Abone ol
"ABD İsrail'in ve siyonizmin çıkarlarına hizmet ediyor"

GAZZE (AA) - NUR EBU IYŞE - Gazze'deki Filistinli mülteciler, ABD'nin, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) mali yardımları tamamen durdurma kararıyla İsrail ablukası altında zaten zor olan hayat şartlarının çok daha kötüye gideceğini belirtiyor.

Gazze'de yıllardır abluka altında yaşam mücadelesi veren Filistinli mülteciler, ABD'nin kararı sonrasında UNRWA'nın hizmetlerinde kısıtlamaya gitmesinden ve birçok alandaki yardımlarını kesmesinden endişe ediyor.

Mülteciler, hizmetlerine devam etmesi için UNRWA'ya daha fazla finans sağlanması çağrısında bulunuyor.

Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'nda yaşayan Hıtam el-Halidi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNRWA'dan düzenli olarak un ve zeytinyağı gibi bazı temel maddeler içeren gıda paketi aldığını belirterek, ABD'nin kuruma yaptığı yardımları tamamen durdurma kararının İsrail ablukası altında zaten zor şartlarda yaşayan mültecileri olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

"ABD'nin attığı adım Gazze'de yaşayan Filistinli mültecileri siyasi, ekonomik ve insani olarak yıkıma götürecek." diyen Halidi, şöyle devam etti:

"Abluka dayanılmaz hâle geldi. Ekonomi çok kötü durumda. Burada hayat yok, iş yok. Hatta insanlık onuru bile kalmadı. ABD'nin kararı haksız. İsrail'in ve siyonizmin çıkarlarına hizmet ediyor."

- "Bizi topraklarımıza geri döndürün"

Evlerinden topraklarından zorla çıkarılan herkesin BM kararlarına göre mülteci olduğunu belirten Halidi, UNRWA'dan Filistin davası çözülene ve çıkarıldıkları topraklara geri dönünceye dek mültecilere sunduğu hizmetlere devam etmesini istedi.

Halidi, "Bizi topraklarımıza geri döndürün. Biz de mülteci değil vatandaş olalım. Vatandaş olduğumuzda UNRWA bizi alakadar etmeyecek." diye konuştu.

ABD yönetiminin mültecilerin dönüş hakkını ortadan kaldırmaya çalıştığını kaydeden Halidi, "ABD, bizi dönüş hakkımızdan mahrum bırakmak istiyor. Mülteci sıfatını ortadan kaldırmak istiyor. Ancak biz topraklarımıza dönünceye dek mülteci olarak kalacağız." ifadelerini kullandı.

- "Gazze'nin çektiği sıkıntılar kat kat artacak"

Filistinli Ahmed Ebu Kuveyk de ABD'nin UNRWA'ya yaptığı yardımları durdurmasının kurumun sunduğu hizmetlerde kısıntıya gitmesine neden olacağını belirterek, "Bu karar, abluka nedeniyle zaten ekonomisi çok kötü durumda olan Gazze'nin çektiği sıkıntıları kat kat artıracak." diye konuştu.

UNRWA'nın okullarının da bu durumdan olumsuz etkileneceğini kaydeden Ebu Kuveyk, belki okulların tamamıyla kapatılacağını, bunun da yeni nesil Filistinlilerin geleceğine darbe olacağını ifade etti.

Ebu Kuveyk, başta Arap ülkeleri olmak üzere tüm İslam ülkelerine ABD'nin kararına karşı koymak için siyasi ve diplomatik çabalar sarf etme çağrısında bulundu.

Gazze'nin doğu kesimindeki Eş-şati Mülteci Kampı'nda yaşayan Huda el-Beri, ABD'nin kararına tepki göstererek, "UNRWA'nın 3 ayda bir verdiği gıda paketleriyle zar zor yaşıyoruz. Bu yardımlar tamamen kesildiğinde nasıl yaşayacağız?" ifadelerini kullandı.

ABD'nin kararının sonuçlarından endişe duyduğunu belirten Beri, bu durumun UNRWA'yı olumsuz etkileyeceğini ve kurumun da yaptığı yardımları keseceğinden endişe ettiklerini söyledi.

Kamplarda insani durumun kötü olduğunu ifade eden Beri, çoğu kişinin yoksulluk sınırı altında yaşadığını, en basit hizmetlerin bile dipte olduğunu, mültecilerinin birçoğunun işsizlik oranının yüksek olduğu Gazze'de UNRWA'nın yardımlarıyla hayat mücadelesi verdiğini anlattı.

- "ABD'nin kararı İsrail'in çıkarlarına hizmet ediyor"

ABD'nin bu kararının yalnızca İsrail'in çıkarlarına hizmet ettiğinin altını çizen Beri, bu şekilde mültecilerin dönüş hakkını ortadan kaldırmaya çalıştıklarını aktardı.

Beri, "Uluslararası toplum, Filistinli mültecilere komplo kurdu. Mültecilerin oyalanması için UNRWA'yı kurdular. Baştan beri zorla çıkarıldığımız topraklarımıza geri dönmemiz gerekiyordu." ifadelerini kullanarak, Arap ülkelerine Filistinli mültecilerin hakkını koruma ve UNRWA'ya hizmetlerine devam etmesi için destek olma çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, 31 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, ABD'nin UNRWA'ya mali yardımları tamamen durdurma kararı aldığını bildirmişti.

ABD yönetimi 2018 başında UNRWA'ya sağladığı desteğin büyük bölümünü askıya almıştı. Amerikan medyasında yer alan haberlere göre Washington, UNRWA'ya 365 milyon dolarlık yardım yapıyordu.

UNRWA, BM Genel Kurulunca 1949'da Ürdün, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinli mültecilere yardım amacıyla kuruldu. Hâlihazırda Filistin içinde ve dışında 5,9 milyon Filistinli mülteci bulunuyor.

BM Genel Kurulunun 1948'de aldığı 194 sayılı karar, Filistinli mültecilerden evlerine geri dönmek isteyenlere izin verilmesini, geri dönmemeye karar verenlere de toprakları için tazminat ödenmesini öngörüyor.

UNRWA, yaklaşık 760 milyon dolarlık bütçesiyle Filistinli mültecilere eğitim, sağlık ve sosyal çalışmalar gibi çeşitli alanlarda yardım ediyor.

Yorumlar