"ABD-İslam Ülkeleri Zirvesi"ne doğru

- Sudan Devlet Başkanı Beşir, zirveye katılmayacağını bildirdi

Google Haberlere Abone ol
"ABD-İslam Ülkeleri Zirvesi"ne doğru

HARTUM (AA) - Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'e başkent Riyad'da yapılacak "ABD-İslam Ülkeleri Zirvesi"ne katılamayacağını iletti.

Sudan resmi haber ajansı SUNA'nın haberine göre, Devlet Başkanı Beşir, Suudi Arabistan Kralı Selman'a detay vermeksizin "özel sebeplerden" ötürü ABD-İslam Ülkeleri Zirvesi'ne katılamayacağını beyan etti.

Kendisini temsilen Sudan Devlet Bakanı Taha Osman el-Hüseyin'i görevlendiren Beşir, "uluslararası barış ve güvenlik" konuları başta olmak üzere, zirvenin hedeflerine ulaşmasını ümit ettiğini belirtti.

Suudi Arabistan'ın 20-21 Mayıs'ta ev sahipliği yapacağı 4 zirve, Trump ile Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Arap ve İslam ülkeleri liderleri, Körfez ülkeleri liderleri zirvesi ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleriyle düzenlenecek istişare zirvelerinden oluşuyor.

Suudi Arabistan, 21 Mayıs'ta Riyad'da yapılacak zirveye Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'i de davet etmişti. Beşir, zirveye katılımının Sudan'ın uluslararası toplumla ilişkilerinde bir "sıçrama" olacağı değerlendirmesinde bulunmuştu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, 4 Mart 2009'da Beşir'i soykırım, insanlığa karşı suç ve Darfur'da savaş suçu işlemekle suçlamıştı. Beşir ise UCM'yi "sömürge organı" olarak tanımlamış ve yetkili olmadığını iddia etmişti.

ABD tarafından 1993'te "terörizmi destekleyen ülkeler" listesine alınan Sudan'a, 1997'de dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ın talimatıyla yaptırımlar uygulanmaya başlanmıştı. ABD Bşakanı Barack Obama ise bu yılın başında görevi bırakmadan önce yayımladığı başkanlık kararnamesiyle Sudan'a 20 yıldır uygulanan ticari yaptırımların kaldırılması talimatını vermişti.

Yorumlar