ABD-İran gerilimi için hangi ülke ne dedi?

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Irak'ın başkenti Bağdat'ta öldürülmesinin ardından Türkiye, Rusya, İngiltere gibi ülkelerden açıklama geldi.

Google Haberlere Abone ol
ABD-İran gerilimi için hangi ülke ne dedi?

Haşdi Şabi örgütünün Irak'ta bulunan ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerini vurmasının ardından harekete geçen ABD, Haşdi Şabi'nin üssünü vurdu. Onlarca kişinin öldüğü saldırının ardından Irak'ın Bağdat Büyükelçiliği önünde toplanan Haşdi Şabi yanlıları büyükeçilik binasını işgal etmişti. Olaylardan İran'ın sorumlu tutan ABD Başkanı Trump, saldırının hesabının sorulacağını açıklamıştı. 

Dün akşam saatlerinde Irak'ın başkenti Bağdat'ta ABD ordusuna ait insansız hava aracının düzenlediği operasyonda İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi örgütünün liderlerinin bulunduğu araç vuruldu. Kasım Süleymani dahil 5 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından İran, üst üste intikam açıklamaları yaparken diğer ülkelerden de açıklamalar gelmeye başladı.

IRAK: SAVAŞIN FİTİLİNİ ATEŞLEMİŞTİR

ABD saldırısında hayatını kaybeden Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in DEAŞ'a karşı mücadelenin öenmli isimleri olduğunu savunan Irak Başbakanı Ail Mehdi, "Resmi görev yapan Iraklı askeri liderin suikastı Irak halkı, devleti ve hükümetine karşı düşmanlıktır. Iraklı ve kardeş ülkelerden (İran) askeri liderlerin Irak topraklarında tasfiye edilmesi, ülkemizin egemenliğine yönelik ihlaldir, vatanın onuruna saldırıdır. Ayrıca bu saldırı Irak ve bölgede yıkıcı bir savaşın fitilini ateşlemiştir. Saldırı, ABD askerlerinin Irak'taki varlığına yönelik şartlara da aykırıdır." ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE: ENDİŞE DUYUYORUZ

ABD ve İran arasında yaşanan gerginlik konusunda açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı "Özellikle Irak’ın çatışma alanı haline getirilmesinin hem Irak’ın, hem de bölgemizin barış ve istikrarına zarar vereceği uyarısını kuvvetle tekrar vurguluyoruz." açıklamasına yer verdi.

İNGİLTERE: GERİLİMİ DÜŞÜRÜN

Kudüs Gücü Tugayının efsane lideri Kasım Süleymani'nin ABD hava saldırısı ile öldürülmesinin ardından açıklama yapan İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, "Ölümünün ardından bütün tarafları gerilimi düşürmeye çağırıyoruz." ifadesini kullandı. Raab, "Daha fazla çatışma hiçbirimizin çıkarına değil." dedi.

RUSYA: GERİLİMİ ARTTIRIR

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından ülke basınına yapılan yazılı açıklamada “Süleymani'nin Amerika tarafından Bağdat'ta gerçekleştirilen roket saldırısında öldürülmesini, bölge çapında gerginliği artıracak maceracı bir adım olarak görüyoruz” ifadeleri kullanıldı.

ÇİN: GERİLİMİ TIRMANDIRMAKTAN KAÇINMAYA ÇAĞIRIYORUZ

Çin Dışişleri Bakanlığı, İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD saldırısında öldürülmesinin ardından "İlgili tüm tarafları özellikle ABD'yi soğukkanlılığı sürdürmeye ve gerilimi tırmandırmaktan kaçınmaya çağırıyoruz" açıklaması yaptı.

Yorumlar