ABD İran arasında tehlikeli restleşme

ABD ve İran’ın karşılıklı yaptırım kararları iki ülke arasındaki ipleri gererken, ABD’den İran’a terör sponsorluğu suçlaması geldi.

Google Haberlere Abone ol
ABD İran arasında tehlikeli restleşme

İran'ın geçen haftaki balistik füze denemesinin ardından Tahran-Washington arasındaki kriz tırmanıyor. İran Devrim Muhafızları, Simnan kenti kırsalında “Velayet Savunucuları” adlı hava savunma tatbikatına başladı. Yerli üretim füzelerin deneneceği tatbikatın 5 gün süreceği belirtildi. Tatbikatın, İran'ın, “tehditlere ve küçük düşürücü yaptırımlara” karşı hazır olduğunu göstermek için düzenlendiği ifade edildi

FÜZELERİMİZ TEPELERİNE İNER

Devrim Muhafızları'nın üst düzey komutanlarından Emir Ali Hacızade, İran'ın düşmanlarının yanlış bir adım atmaları halinde, “tepelerine” füze yağdıracaklarını söyledi. General Hacızade, “Eğer düşman çizgiyi aşarsa, füzelerimiz tepelerine iner” dedi.

PENTAGON ŞEFİNDEN SUÇLAMA

ABD Savunma Bakanı James Mattis de Japonya'ya yaptığı ziyarette İran'ı hedef aldı. Mattis, terörü en fazla destekleyen ülkenin İran olduğunu savundu. Mattis, “İran söz konusuysa, bu, dünyada terörizmin tek büyük devlet sponsorudur. Görmezden gelmenin faydası yok, reddetmenin faydası yok” sözlerini kullandı. ABD Savunma Bakanı ayrıca, “Şu anda Ortadoğu'daki güçlerimizin sayısının arttırılması için herhangi bir gereklilik görmüyorum” dedi.

O GÜNLER GERİDE KALDI

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn ise Tahran'ın balistik füze denemesiyle ilgili ABD yönetiminin aldığı yeni yaptırım kararına atıf yaparak, “İran'ın, ABD'ye ve uluslararası topluma karşı düşmanca ve savaşçı eylemlerine göz yumma günleri artık geride kaldı” değerlendirmesinde bulundu.

SENATÖRLERDEN MEKTUP

Trump, başkanlık seçim kampanyası sırasında İran'la varılan nükleer anlaşmayı hedef tahtasına koymuştu. Hafta başında, İran'ın balistik füze denemesinden sonra ABD Senatosu'nda 22 Cumhuriyetçi ve Demokrat Senatör, ABD Başkanı Donald Trump'a İran'a yaptırım çağrısında bulundu. Ardından ABD, BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

TRUMP: İRAN ATEŞLE OYNUYOR

İran'ın geçen haftaki balistik füze denemesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump, resmi Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “İran ateşle oynuyor” ifadesini kullanmıştı.

İRANDAN KARŞI YAPTIRIM

ABD'nin yaptırım kararından hemen sonra İran da ABD merkezli şirket ve iş adamlarına yaptırım uygulayacağını duyurdu. İran Dışişleri Bakanlığı, ABD merkezli şirket ve iş adamlarına İran tarafından yaptırım uygulanacağını açıkladı. Açıklamada, “ABD'nin İran aleyhine kanun dışı adımlarına karşılık, savunmasız insanlara yönelik cinayet ve sindirmelere yardım eden kişi ve şirketlere yaptırım uygulayacaktır. Bu kişilerin isimleri zamanla duyurulacaktır” denildi.

Yorumlar