ABD, İngiltere ve Kanada, İran'ı uçak düşürmekle suçladı

ABD Başkanı Trump, 176 kişinin hayatını kaybettiği Ukrayna uçağının İran tarafından yanlışlıkla düşürülmüş olabileceği imasında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
ABD, İngiltere ve Kanada'dan İran'a ağır itham

ABD, İngiltere ve Kanada İran'da düşen Ukrayna Hava Yolları'na ait uçak konusunda aynı fikirde olduğunu beyan etti. Üç ülkenin lideri de uçağın İran tarafından yanlışlıkla düşürüldüğüne dair güçlü delillere sahip olduğunu açıkladı. 

İran'ı suçlayıcı ilk açıklama ABD Başkanı Donald Trump'tan geldi. Trump Beyaz Saray'da İran ve gündeme ilişkin soruları cevapladı. İran'da düşen Ukrayna uçağına ilişkin bir soruyu cevaplayan Trump, uçağın teknik nedenlerle düşmüş olması ihtimaline şüpheyle yaklaştığını belirtti.

Trump, "Şüphelerim var. Başkalarının da şüpheleri var. Trajik bir olay. Diğer tarafta birileri bir hata yapmış olabilir. Çok zor bir bölgede uçuyordu. Orada birileri bir hata yapmış olabilir. Bazı kişiler uçağın mekanik nedenle düştüğünü söylüyor; bence bu bir soru işareti. (İran'ın kazara vurduğu iddiası) Gerçekten tam olarak bilmiyorum. Bu konuda kötü bir hissiyatım var, sanırım orada çok kötü bir şey oldu." diye konuştu.

Trump, "İran'ın uçağı kazara vurduğu söyleniyor, ne dersiniz?" şeklindeki soruya ise "Gerçekten tam olarak bilmiyorum." yanıtını verdi.

Uçağın kara kutusunun açılacağını ve o zaman durumun daha da netleşeceğini dile getiren Trump, İran'ın söz konusu kara kutuyu hangi ülkeye isterse gönderebileceğini dile getirdi.

KANADA'DAN BENZER AÇIKLAMA

İran'a en ciddi suçlama Kanada'dan geldi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İran üzerinde uçarken düşen ve 63 Kanada vatandaşının da hayatını kaybettiği Ukrayna uçağına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

Trudeau, hem kendi istihbaratlarına hem de bazı müttefik ülkelerden elde ettikleri istihbarata atıf yaparak, "Elimizdeki istihbarata göre Ukrayna uçağı karadan havaya bir İran füzesi tarafından düşürüldü ancak bu kasıtsız olabilir." ifadesini kullandı.

Uçağın ne tip bir füze ile ve ne şekilde vurulmuş olabileceğine ilişkin sorulara net yanıt vermeyen Trudeau, ellerindeki çok sayıdaki istihbarattan emin olduklarını vurguladı.

Trudeau ayrıca, Türkiye üzerinden İran’a gitmek üzere bazı Kanadalı diplomatların yola çıktığını ve bu kişilere İran'ın vize konusunda kolaylık sağlayacağını sözlerine ekledi.

İNGİLTERE DE AYNI FİKİRDE

İran'a benzer suçlamayı yönelten bir başka ülke de İngiltere oldu. İngiltere Başbakanı Boris Johnson da İran'a benzer suçlamaları yöneltti.

İRAN'DAN İDDİALARA CEVAP

Üç ülkenin ağız birliği yaparak açıklamalarda bulunmasına İran'dan cevap geldi. İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, Ukrayna Havayolları'na ait yolcu uçağının füzeyle vurulduğu yönündeki iddiaların ABD'nin algı operasyonu olduğunu savundu. 

Rebii, yaptığı yazılı açıklamada İran Sivil Havacılık Kurumunun, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünün (ICAO) kararlarına göre kaza inceleme komisyonu kurduğunu ve olayı şeffaf, dikkatli ve süratli şekilde incelediğini ifade etti. 

İlgili ülkelerin uzmanlarının katılımıyla kazanın tüm yönleriyle incelendiğini aktaran Rebii, uçağın sahibi Ukrayna, üretici firma Boeing, motor üreticisi Fransa ve kazada vatandaşları ölen ülkelerin de tahkikata dahil olabileceğini kaydetti. 

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin talimatıyla teknik incelemelerin düzenli ve süratli bir şekilde yapıldığını ve tamamlandığında ilan edileceğini ifade eden Rebii, ABD'den gelen açıklamayla ilgili olarak ise "ABD, tamamen alışık olduğumuz algı operasyonunun bir parçası olarak Pentagon'dan adını vermek istemeyen bir yetkilinin ağzından uçağın isabet eden 2 füze nedeniyle düştüğü yönündeki haberi basına yaydı. Bu iddianın gelecekte gerçekten uzak ve yalan olduğu ortaya çıkacağı için, kimse sorumluluğu üstüne almayacak." görüşlerini paylaştı. 

NE OLMUŞTU?

Bütün dünya İran ile ABD arasındaki Kasım Süleymani suikasti gerilimini konuşurken bir anda İran'da uçak düştüğü haberi dünya medyasına son dakika haberi olarak düşmüştü. Son Dakika haberlerine göre Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, önceki sabah kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki yolcu ve mürettebattan oluşan 176 kişi hayatını kaybetmişti. Herkes uçağın muhtemel bir dış güç tarafından düşürülmüş olabileceği şüpheleri üzerinde dururken; İran, uçağın dış müdahaleyle düşürüldüğüne dair bir delil olmadığını açıklamıştı. 

Yorumlar

Vatandas Yeryüzünde şeytanın üç kolu bunlar.kafirler topluluğu.