ABD ile yaşanan vize krizinde yeni gelişme

ABD Büyükelçiliği, Türkiye'ye yönelik vize yasağını gevşetme kararı aldı. Temsilcilikler vize vermeye başlıyor

Google Haberlere Abone ol
ABD ile yaşanan vize krizinde yeni gelişme

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Uluslararası haber ajansı Reuters, ABD ile Türkiye arasındaki vize krizinde yeni gelişmeler yaşandığını duyurdu. Reuters'ın abonelerine geçtiği habere göre, ABD temsilcilikleri sınırlı vize vermeye başlıyor. Türkiye ile ABD arasında, Amerikanın İstanbul Başkonsolosluğu çalışan Metin Topuz'un tutuklanmasından sonra vize krizi başlamıştı. ABD, Türkiye'ye yönelik vize kısıtlaması getirmişti. ABD, Topuz'un serbest bırakılması karşılığında vize yasağını kaldıracağını açıklamıştı ancak Türkiye geri adım atmamıştı. 

ABD vize bilgi servisinin, ABD misyonlarına vize başvurusu yapan bazı Türk vatandaşlarına gönderdiği elektronik postalarda, Türkiye'deki ABD misyonunun, sınırlı ölçüde vize başvurularını kabul etmeye başladığı belirtildi.

"Bu ön güvenceler temelinde, Türkiye’de kısıtlı vize hizmetlerinin yeniden başlamasına izin verecek derecede güvenlik durumunun iyileştiğine inanmaktayız. Halihazırda tutuklu misyon çalışanlarımıza yönelik mevcut davalarla ilgili ciddi endişemiz sürmektedir. Aynı zamanda Olağanüstü Hal altında tutuklanan Amerikan vatandaşlarının davalarına ilişkin endişemiz devam etmektedir. Amerikalı yetkililer, bu davaların tatmin edici bir şekilde çözüme ulaştırılması için Türk muhataplarıyla görüşmeyi sürdüreceklerdir."

ABD Büyükelçiliği'nden, sınırlı vize başvuruları hakkında yazılı açıklama geldi. Açıklamada şöyle denildi: 

Türkiye’deki ABD misyonu göçmen olmayan vize işlemlerini sınırlı ölçüde olmak üzere yeniden başlatmıştır.  İptal edilen randevunuzu yeniden almak ya da vize işlemlerinin durdurulmasından kaynaklanan diğer sorunlar için lütfen Göçmen Olmayan Vizeler web sayfamızı inceleyiniz.

Geçerli vizeleri olan Türk vatandaşları, ABD’ye seyahat etmeye devam edebilirler. Ayrıca Türk vatandaşları, göçmen olmayan vize başvurularını, o ülkenin vatandaşı olup olmamasına bakılmaksızın, Türkiye dışında bir ülkede de yapabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken husus; Türkiye dışında bir ülkede vize başvurusunda bulunanların, vize hizmetleri için daha önce Türkiye’de bir ücret ödemiş olmalarına rağman, yeniden vize başvurusunda bulundukları ülkede de vize başvuru ücreti ödemeleri gerekecektir.

 A.B.D. Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu Konsolosluk Bölümleri’nde göçmen olmayan vize görüşmeleri sadece randevu ile gerçekleşmektedir. Bütün başvuru sahipleri www.usvisa-info.com adresindeki talimatları takip ederek randevu alabilirler.

ABD Büyükelçiliği’nin Vize Bilgi Servisi'nin vize başvurusu yapan Türk vatandaşlarına mail olarak gğönderdiği mesajda şu bilgilere yer verildi: "Sayın Başvuru Sahibi, Türkiye’deki ABD misyonu, sınırlı ölçüde vize başvurularını kabul etmeye başlamıştır. ABD’ye seyahat etmek isteyen başvuru sahipleri artık yeniden randevu alabilirler. Ancak, sınırlı sayıda randevu verilebileceğinden normalden daha uzun bir bekleme süresi olabilir. Bazı durumlarda acil randevu alınabilir. Eğer acil bir seyahatiniz söz konusu ise ve istediğiniz tarihe randevu alamıyorsanız, lütfen boş olan en yakın tarihi seçiniz ve ardından acil başvuru için gereken adımları izleyiniz. Acil başvuru talebinde bulunurken lütfen seyahatinizin neden acil olduğunu açıklayınız ve önceki randevunuzun iptal edildiğini belirtiniz. Teşekkür ederiz! ABD Vize Bilgi Servisi"

Gündeme bomba gibi düşen bu son dakika haberinin ardından ABD Ankara Büyükelçiliği de yaptığı açıklamada vize krizinin nasıl aşıldığına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada ABD vatandaşlarına yönelik tutuklama ya da gözaltı işlemlerinden önce bilgi verilmesi konusunda Türk hükümetinden 'üst düzeyde' güvence alındığı belirtildi.

ÖNCELİKLİ OLARAK ACİL BAŞVURULAR DEĞERLENDİRİLİYOR

ABD Büyükelçiliği'nin bir mailine dayandırdığı haberine göre, Türkiye'deki ABD Büyükelçiliği vize işlemlerine 'kısıtlı bir biçimde' devam edecek. ABD Büyükelçiliği daha önce vize randevusu almış ancak kısıtlamalar nedeniyle vize görüşmemesine gidememiş vatandaşlara bir mail yollayarak randevu işlemlerinin yeniden başlayacağını ve tekrar başvuru yapmalarını istedi.  Ankara'nın ABD'den gelen bu kararı, bir yumuşama adımı olarak değerlendirdiği belirtildi.

9 EKİM'DE VİZE BAŞVURLARI DURDURULMUŞTU

9 Ekim tarihinde ABD, Türkiye'deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya aldığını açıklamıştı. Silahlı terör örgütü FETÖ'nün 17/25 Aralık 2013'teki kumpasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un, haklarında dava açılan eski polis müdürleri ve firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatı tespit edilmişti, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca Topuz, ''Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'', ''casusluk'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs'' suçlarından tutuklanmıştı.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliğince yapılan yazılı açıklamada, "Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD hükümetini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ABD misyonunun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır." ifadelerine yer verilmişti.

Yorumlar