ABD, Husiler'i "terör" listesine aldı

ABD, Kızıldeniz'de son günlerde sivil gemilere saldırılar gerçekleştirmekle suçlanan Husiler'i "terör örütleri" listesi dahil etti.

Google Haberlere Abone ol
ABD, Husiler'i "terör" listesine aldı

 

ABD yönetimi, Yemen'deki Husiler'i, Kızıldeniz'deki saldırıları nedeniyle yabancı terör örgütleri listesine yeniden ekledi. Bu adım, Joe Biden yönetimi altında, Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası ve Yabancı Terör Örgütleriyle ilgili 13224 No'lu Başkanlık Kararnamesi temelinde atıldı.

BEYAZ SARAY'IN AÇIKLAMASI

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, bu eklemeyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Husilerin Kızıldeniz'deki gemi ticaretini bozduğu ve ABD personelini tehlikeye attığı belirtildi. Sullivan, Husilerin saldırılarını durdurması halinde hızlı bir şekilde listeden çıkarılabileceğini ifade etti.

2021'DE LİSTEDEN ÇIKARILMIŞTI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 16 Şubat 2021'de Husileri yabancı terör örgütleri listesinden çıkardıklarını açıklamıştı. Bu karar, Yemen'de kötüleşen insani durum göz önünde bulundurularak alınmıştı.

KIZILDENİZ'DEKİ SALDIRILARIN ETKİLERİ

Husilerin Kızıldeniz'deki saldırıları, dünya gemicilik şirketlerini endişelendiriyor. Bu saldırılar nedeniyle birçok şirket, Süveyş Kanalı yerine daha uzun ve pahalı olan Ümit Burnu rotasını kullanmaya başladı. Bu durum, küresel ekonomi üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor ve yeni bir tedarik zinciri krizine yol açabilecek endişeleri artırıyor.

HUSİLERİN SAVUNMASI VE PENTAGON'UN ADIMLARI

Husiler, bu saldırıları İsrail'in Gazze'ye yönelik eylemlerine yanıt olarak gerçekleştirdiklerini savunuyor. Pentagon ise, Kızıldeniz'deki saldırılara karşı bir uluslararası "Deniz Görev Gücü" oluşturmak için görüşmeler yaptı ve "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir misyon başlattı. Bu misyon, özellikle ABD öncülüğünde Husilere yönelik saldırıları içeriyor.

Yorumlar