ABD elçisi: Türkiye, Rusya'ya dikkat etmeli

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Bass, Türkiye'nin Rusya konusunda temkinli olması gerektiğini savundu

Google Haberlere Abone ol
ABD elçisi: Türkiye, Rusya'ya dikkat etmeli

Sonhaberler | Haber Merkezi 

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Türkiye ile Rusya arasında son dönemlerde gelişen ilişkiler konusunda, "temkinli olunması" gerektiğini savundu. "Türkiye’nin Rusya ile iyi, verimli, yapıcı bir ilişki kurmasını anlıyor ve destekliyoruz" diyen Büyükelçi Bass, "Rus hükümetinin diğer birtakım politikaları ve bölgedeki davranışlarıyla ilgili temkinli davranmasını da beklerim. Hiç kimse Türkiye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne Amerika Birleşik Devletleri kadar bağlı olmamıştır. Buna karşın, Rusya hükümeti ise uluslararası sınırları değiştirmek ve başka bir ülkenin bir kısmını ilhak etmek amacıyla son yıllarda askeri güç kullanmış olan tek Avrupa hükümetidir" diye konuştu.

Büyükelçi Bass, Türkiye'nin PKK ile ilişkilendirdiği ve terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'nin Fırat Nehri'nin batısına geçmesinin ardından Washington Ankara hattında gerilme sebep olmasına da değindi. "Suriye Demokratik Güçleri olarak adlandırılan şemsiye grup altında çalışan Suriyeli Arap gruplara destek sağlıyoruz" görüşünü savunan Bass, "Bu şemsiye grup, aynı zamanda PYD’yi de içeriyor. Ancak biz PYD’ye doğrudan destek sağlamıyoruz, silah vermiyoruz, cephane vermiyoruz. Bu konuda birçok iddia olduğunu biliyorum, ancak bu iddiaların hiçbir gerçek temeli yok" dedi. 

Bass, darbe girişiminin planlayıcı olmakla suçlanan Fethullah Gülen'in ABD'den iadesi sırasında gündeme gelen iki ülkenin adalet anlayışları arasında fark hakkında "Hukuk sistemlerimizdeki farklılıklar nedeniyle, süreçle ilgili kamuoyu önünde konuşmamak bizim için çok önemli" dedi. "Burada amaç, ABD’deki bir failin hakime sonucun önceden belirlendiğini ileri sürme fırsatını tanımamak. Yani, bizim yargı sistemimize göre, bir dava hakkında ne kadar az konuşuyorsak, konuyu o kadar ciddiye alıyoruz demektir" diye konuşan Bass, "Bu noktada Türkiye’de benzer davalara yaklaşımda bir parça farklılık olduğunu görüyoruz; burada insanlar davalar hakkında kamuoyu önünde konuşuyor ve bu durum davanın kendisini etkilemiyor" ifadesini kullandı.

NTV'de katıldığı bir programda konuşan Büyükelçi Bass, "Türkiye ve Rusya’nın son zamanlardaki ilişkilerini, özellikle de yakınlaşmalarını ve ekonomi ve siyasette ortak bir yön belirleme girişimlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bazıları bunu Türkiye’yi Batı’dan uzaklaştırma vasıtası olarak görülüyor. Sizin fikriniz nedir?" şeklindeki bir soru üzerine şunları söyledi: 

Türkiye’nin Rusya ile iyi, verimli, yapıcı bir ilişki kurmasını anlıyor ve destekliyoruz. Siz önemli bir sınırı, Karadeniz’in teşkil ettiği deniz sınırını paylaşıyorsunuz. Köklü bir ticari ilişkiniz var. Türkiye ve Rusya’nın uzun bir geçmişi olduğu aşikar. Bu nedenle, Türkiye’nin Rusya ve diğer komşularıyla olumlu, yapıcı bir ilişki içinde olmasının neden önemli olduğunu anlıyoruz. Bu durumu A ile B arasında ikili bir seçim olarak görmek isteyen kişiler, günümüzün uluslararası dünyasının ve elbette ki ekonomisinin karmaşıklığını doğru okuyamıyorlar. Ayrıca benim görüşüme göre, Türkiye, Rusya ile saygı çerçevesi içinde, iyi bir ilişki sürdürebilir, ancak bununla beraber, Rus hükümetinin diğer birtakım politikaları ve bölgedeki davranışlarıyla ilgili temkinli davranmasını da beklerim. Türk basınında son dönemde gördüğüm ve rahatsız edici bulduğun şeylerden biri de, ABD’nin Türkiye’yi bir şekilde parçalamak  istediği ya da Türkiye’nin başarısız olduğunu görmek istediği için Türkiye ve Rusya arasındaki yakınlaşmayı bir şekilde baltalamak istediğine dair iddialar. Hiç kimse Türkiye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne Amerika Birleşik Devletleri kadar bağlı olmamıştır. Buna karşın, Rusya hükümeti ise uluslararası sınırları değiştirmek ve başka bir ülkenin bir kısmını ilhak etmek amacıyla son yıllarda askeri güç kullanmış olan tek Avrupa hükümetidir. Dolayısıyla, Türkiye’nin Rusya’yla ilişkisini ilerletirken ve yeniden geliştirirken bu gerçekleri de göz önünde bulundurmayı sürdürmesini umuyoruz.

Yorumlar

asım asıl abd ye dikkat edilmeli terör organizatörü abd ye islam düşmanı abd ye soykırımcı abd ye barışçı değil çatıştırıcı abd ye dangalak bass hadi git işine
karaca türkiye amerikaya dikkat etmeli pkk silah veren siz , musulda işidi bırakıp el baba yollayan siz , fetö elebaşını destekleyen siz ya sizde hiçmi utanma arlanma yok milyonlarca insanın kanı sizin elinizde