ABD Elçiliği MİT TIR'ları savcısının açıklamasını inkâr etti

MİT TIR'ları davasıyla ilgili yaptığı açıklamada, baskın kumpası sırasında ABD büyükelçiliği ile Amerikan konsolusluğunun arandığı yönünde iddianamede yer alan bilgilerin ilgili kurumlara sorulduğunu söylemişti; ancak bugün ABD büyükelçiliği "Bizden hiçbir bilgi talep edilmedi" açıklaması geldi.

Google Haberlere Abone ol
ABD Elçiliği MİT TIR'ları savcısının açıklamasını inkâr etti

Sonhaberler | Haber Merkezi

ABD Büyükelçiliği, yeni MİT TIR'ları iddianamesi için "Savcılık bizden bilgi istemedi. İddiayı destekleyecek bilgi yok. Türk yetkililerle temas halindeyiz." açıklamasında bulundu. ABD Büyükelçiliği, MİT TIR'ları iddianamesiyle ilgili açıklamada bulundu. Büyükelçiliğin twitter hesabından yapılan açıklamada, "MİT TIR'larının durdurulması' olayları sırasında, ABD Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu'nun Fethullah Gülen'e yakın kişiler tarafından telefonla arandığına dair basında çıkan haberleri takip etmekteyiz. Basında yer alan haberlerin aksine, bu hususla ilgili olarak büyükelçilik ve başkonsolosluktan herhangi bir bilgi talebinde bulunulmamış ya da savcı tarafından bu temsilciliklerimizle iletişime geçilmemiştir" denildi.

Açıklamada, "Büyükelçilik ve başkonsolosluk, söz konusu iddiaları doğrular nitelikte hiçbir bilgiye sahip değildir. ABD Adalet Bakanlığı ve ABD'nin diğer ilgili kurumları, geçtiğimiz yıl meydana gelen darbe girişiminin araştırılması ve faillerin adalete teslim edilmesi hususunda Türk mevkidaşlarıyla yakın iletişim halinde çalışmaya devam edecektir" ifadeleri yer aldı.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin yeni iddianame kapsamında, FETÖ'nün "sivil imamı" olduğu belirtilen 2 şüphelinin olaydan sonra ABD Büyükelçiliği ve ABD İstanbul Başkonsolosluğu ile telefon irtibatları bulunduğunun tespit edildiğini, bu kurumlara gönderilen yazılarla görüşme içeriklerinin ne olduğunun sorulduğunu açıklamıştı. 

Başsavcı Fidan, Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te MİT tırlarının durdurulması olayını organize ettikleri belirtilen FETÖ'nün "sivil imamı" 11 kişi ile bir tuğgeneralin de aralarında bulunduğu 55 şüpheli hakkında hazırlanan ve İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen yeni iddianameyle ilgili yaptığı açıklamada, "Aynı suç kapsamında Enis Berberoğlu, yargılama sonunda 25 yıl hapis cezası aldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı olarak olayla ilgili soruşturmamız çok yönlü devam ediyor. Tırların durdurulması eylemine katkıda bulunanlar, bu işe dahil olanlar, görüntüleri Berberoğlu'na temin eden kişi veya kişilere yönelik soruşturma devam etmektedir." ifadelerini kullanmıştı. 

Fidan, iddianamede yer verilen "sivil imam"lardan en önemlilerinin, MİT tırlarının durdurulduğu olay yerindeki görevlilerin imamları konumundaki öğretmen Bayram Andaç ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzman yardımcısı Muharrem Gözüküçük olduğu bilgisini vererek, bu "imam"ların ABD Büyükelçiliği ve ABD İstanbul Başkonsolosluğu ile telefonla irtibat kurduklarının da ortaya çıktığını dile getirmişti. 

Yorumlar