ABD Dışişleri: YPG'ye desteğimiz sürecek

ABD'nin Obama yönetimi döneminden kalma Dışişleri Bakanı Sözcüsü Toner, ülkesinin YPG'ye desteğinin süreceğini söyledi. Öte yandan Amerikan medyası, ABD'nin Rakka operasyonuna destek vermek üzere yaklaşık 300 askerin Suriye'ye gönderildiğini ileri sürdü

Google Haberlere Abone ol
ABD Dışişleri: YPG'ye desteğimiz sürecek

ABD'nin, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı YPG'yi, "Suriye Demokratik Güçleri" (SDG) içerisinde desteklemeye devam ettiği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı Geçici Sözcüsü Mark Toner, düzenlediği basın toplantısında, Suriye'de PYD/YPG'ye verdikleri destek konusunda açıklamalarda bulundu.

Terör örgütü DEAŞ'la mücadele kapsamında YPG'ye verdikleri desteğin süreceğini belirten Toner, şunları kaydetti:

"YPG'yi Suriye'nin kuzeyinde bulunan SDG içerisinde uzun zamandan beri destekliyoruz. Daha önce belirttiğimiz gibi onlar DEAŞ'a karşı mücadelede ve ortadan kaldırılması için çok etkililer. Şimdiye kadar yaklaşık 6 bin kilometreyi ve 4 Kasım'da operasyon başladığından beri de Rakka civarında 100'den fazla köyü DEAŞ'ın elinden aldılar."

Toner, Türkiye'nin YPG konusundaki kaygılarına da dikkat ettiklerini söyledi.

ABD'nin, terör örgütü PKK ile ilgili görüşünün değişmediğini dile getiren Toner, "PKK ve YPG arasında bağlantı olduğu yönündeki görüşe saygıyla karşı çıkıyoruz. Şu konuda açık olmalıyız; PKK bizim için hala bir terör örgütüdür." diye konuştu.

Terör örgütü PKK'nın Sincar'daki varlığı

Toner, bir soru üzerine terör örgütü PKK'nın Irak'ın Sincar bölgesindeki varlığına da karşı olduklarını belirtti.

ABD'nin bu konuda aynı yerde durduğunu anlatan Toner, "Orada olmamaları gerektiğini düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Aynı taktik Musul'da uygulanmıştı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Musul operasyonu kapsamında 12 Irak tümenini eğitirken Irak ordusu Musul'u çevreledikten kısa bir süre sonra Musul'un güneyine HIMARS roket sistemleri yerleştirmişti. Daha sonra ise Musul'un kuzeyinde "ateş hattı" diye tanımladıkları topçu mevzileri kurduklarını duyurmuştu. Bu mevziler DEAŞ'ın roket saldırısına uğrayıp bir Amerikan askerinin öldürülmesi sonrasında kamuoyuna açıklanmıştı.

Rakka saldırısında kullanılacak güçlerle ilgili değerlendirme devam ediyor

Öte yandan, Pentagon geçen ay Trump'a DEAŞ ile ilgili bir plan sunarken Rakka operasyonu için de birçok seçenek aktardığı öğrenildi. Pentagon daha önce Rakka'nın etrafının sarılması için terör örgütü PYD/PKK'nın öncülük ettiği Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) kullanılacağını açıklamış, kenti almak üzere saldırıda kullanılacak kuvvetlerle ilgili değerlendirmenin devam ettiğini duyurmuştu. Bir savunma yetkilisi ise Pentagon'un Rakka'nın etrafının sarılması için destek alınan SDG'nin saldırıda da kullanılmasından yana olduğunu ifade etmişti.

Yorumlar

İHSAN İNŞAALLAH AYAKLARINNA DOLANIRDA KALAKALIRLAR TÜRK İSLAM DÜŞMANI ABD