ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner:

- "Bu anlaşma ABD ve İran arasında imzalanmış ikili bir anlaşma değil. Anlaşma içerisinde diğer taraflar da var. Açıkça söylemek gerekirse anlaşmanın sağlanmasıyla çok fazla ilgilendiler ve onların çıkarları da tehlikeye girmiş oluyor"

Google Haberlere Abone ol
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner:

WASHINGTON (AA) – ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, ABD'nin İran'la yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesi durumunda diğer tarafların anlaşmayı devam ettirebileceğini söyledi.

Günlük basın toplantısında konuşan Toner, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile ABD'nin 45. Başkanı seçilen Donald Trump'ın, İran ile Batılı ülkeler arasında varılan nükleer anlaşmaya ilişkin sözlerini değerlendirdi.

Toner, "Bu anlaşma ABD ve İran arasında imzalanmış ikili bir anlaşma değil. Anlaşma içerisinde diğer taraflarda var. Açıkça söylemek gerekirse anlaşmanın sağlanmasıyla çok fazla ilgilendiler ve onların çıkarları da tehlikeye girmiş oluyor." dedi.

Ruhani’nin, "Trump çok fazla şey yapmak istiyor fakat yaptıklarının hiçbiri bizi etkilemeyecek.” sözlerine atıfta bulunan Toner, “Henüz Donald Trump iktidarının Kapsamlı Ortak Eylem Planı'yla (JCPOA) alakalı ne yapıp yapmayacağını söylemek için erken.” diye konuştu.

"Ruhani, ABD'nin ayrılması durumunda anlaşmayı devam ettirmeye çalışabilir mi?" sorusunu ise Toner, "Evet" diye yanıtladı.

Anlaşmanın İran’ın nükleer silah yapımını engellemek için atılan önemli bir adım olduğunu savunan Toner, anlaşma içerisinde yer alan bütün tarafların anlaşmanın gerekliliğine uygun bir tutum içerisinde olduğunu söyledi.

Toner, “Biz bunun iyi bir anlaşma olduğunu düşünüyoruz. Bunu en güçlü bir şekilde kamuya açık ve kapalı toplantılarda dile getirdik. Bu düşüncemizi de seçimleri kazanan iktidara ilettik.” ifadesini kullandı.

Trump’ın İran anlaşmasını sona erdireceği yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine ise Toner şunları kaydetti:

“Elbetteki bu yasal bir anlaşmadır. Kimse bir tarafın anlaşmadan ayrılmasını engelleyemez. Buna karşı olarak etkili bir şekilde devam eden anlaşmadan tarafların neden ayrılmak isteyeceği sorgulanabilir.”

İran'la imzalanan nükleer anlaşma, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin'in yanı sıra Almanya'nın, İran'la iki yıl süren müzakerelerin ardından 14 Temmuz 2015'te imzalanmıştı.

Yorumlar